Artnit

Petak, 13 Mart 2015 12:12

Abraham Mol - Robna kuća je pravi Svet za sebe Istaknut

Ernst Ludvig Kirhner - Prodavnica na kiši Ernst Ludvig Kirhner - Prodavnica na kiši

Toj slici treba da suprotstavimo sliku robne kuće u svoj njenoj veličini, građevine koja je zbrisala sa zemlje čitav blok zgrada, trgovačko sunce velikog grada kome služi 3 000 lica primajući 20 000 mušterija dnevno na 40 000 m². Radnja sa slobodnim ulazom u istom nivou sa trotoarom, gde ulaz ne podrazumeva moralnu obavezu kupovine, a ta je sloboda tako očevidna u tom otvorenom prostoru anonimnom za bezličnog posetioca, prijatnom za plašljive, bojažljive, za štedljive, privlačnom za kokete, sa svojim ogromnim izlozima koji se pružaju na ulicu svuda oko palate, a namenjeni su očima i željama.

Nema više mračnih uglova, nema više mrzovoljnih prodavaca koji nepoverljivo gledaju mušteriju koja se približava rafovima. A pored toga, robna kuća je pravi Svet za sebe, tu se prodaje sve a cene su istaknute, osvetljene, svima vidljive, u izvesnoj klimi buržoaske demokratije trgovine gde su svi ljudi jednaki pred kupovinom, pred anonimnom i ljupkom prodavačicom, ženskim haremom kojim izdaleka upravlja gazda. Mušterija više nije potčinjena već veruje da vlada, ona je taj kralj-kupac kojeg nam hvali reklama, jer u velikoj meri taj psihološki faktor može da nadjača svaku racionalnost.

U svemu tome postoji mnoštvo osećanja zanosa koji ulazak u taj harem pretvaraju u neodoljivu želju koja zamenjuje duh nagonom, potrebu željom, proračunatost rasipništvom, semantiku estetikom, sadržinu vrednostima (Anderlen).

Iz dela Kič

Pročitano 2282 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Abraham Mol - Robna kuća je pravi Svet za sebe