Artnit

Utorak, 14 April 2015 11:04

Sigmund Frojd - Ni deca ne lažu bez razloga Istaknut

Fotografija Sigmunda Frojda i malog Hansa iz 1905. godine Fotografija Sigmunda Frojda i malog Hansa iz 1905. godine

Ja ne delim sada omiljeno mišljenje da su dečije izjave potpuno proizvoljne i nepouzdane. U duševnom životu proizvoljnost uopšte ne postoji, a nepouzdanost dečijih saopštenja posledica je dominacije njihove mašte, kao što je kod odraslih to posledica njihovih predrasuda. Uostalom, ni deca ne lažu bez razloga, i sve u svemu, skloniji su istini od odraslih.

Učinili bi Hansu veliku nepravdu kada bi baš sve njegove izjave potpuno odbacili; naprotiv, mogu se sasvim jasno razlikovati situacije kada on zbog otpora nešto falsifikuje ili zadržava, kad je neodlučan i povlađuje ocu (tako da se ne smeju prihvatiti validni dokazi), od situacija kada je oslobođen pritiska kipeo od informacija o onom što se stvarno dešavalo u njemu i o čemu do tada niko osim njega nije znao. Veću pouzdanost nemaju ni izjave odraslih. Na žalost, ni jedan prikaz analize ne može da reprodukuje utiske koje analitičar prima u toku analize, pa se do konačnog ubeđenja ne može doći čitanjem, već samo uz pomoć ličnog doživljaja. Međutim, ovaj nedostatak se u podjednakoj meri odnosi i na analize odraslih osoba.

Roditelji opisuju malog Hansa kao veselo i iskreno dete, kakvo je i trebalo da bude, budući da su ga vaspitavali uglavnom tako što su izostavili naše uobičajene vaspitne grehove. Sve dok se prepuštao svojim istraživanjima, u stanju srećne naivnosti i ne sluteći da će se iz njih uskoro izroditi konflikt, on sve saopštava bez ustezanja, tako da zapažanja iz vremena pre početka fobije ne podležu nikakvoj sumnji niti prigovoru. Tek u vreme izbijanja bolesti i tokom analize, počinje da se ispoljava nesklad između onoga što govori i onog što misli; jednom delom, zato što nije odmah uspeo da savlada nadirući nesvesni materijal, a delom usled zadržavanja svojih misaonih sadržaja zbog odnosa prema roditeljima. Tvrdim da nisam pristrasan kada kažem da i ove teškoće ne izgledaju veće od istih takvih koje se sreću u mnogim analizama kod odraslih osoba.

Iz dela Mali Hans

Pročitano 3254 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 27 Oktobar 2019 11:26

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Sigmund Frojd - Ni deca ne lažu bez razloga