Artnit

Subota, 11 April 2015 11:30

Lešek Kolakovski - O Sekstu Empiriku Istaknut

Sekst Empirik Sekst Empirik

Reči "skeptik" i "skepticizam" danas koristimo kolokvijalno u slobodnom značenju: govoreći da neko ima skeptičan odnos prema nečemu i nekom mišljenju, jednostavno kažemo da on sumnja da li je to mišljenje istinito ili verodostojno, ili je stvar vredna da se podrži. U antičko doba, ipak, ali i kasnije, reč "skeptik" je označavala pristalicu jasno određene doktrine koja se ticala našeg saznanja, znanja, a i načina života.

U to da li je Sekst Empirik bio veliki filozof, postoje sumnje; skeptičarska škola je u njegovo doba postojala već nekoliko vekova, ali se njegovi prethodnici-filozofi ili nisu uopšte bili bavili pisanjem (poput Pirona, najvažnijeg i najpoznatijeg od njih, toliko značajnog da je umesto "skepticizam" često korišćeno određenje "pironizam"), ili je od njih malo šta sačuvano. Sekst Empirik je, ipak, ostavio prilično veliki broj dela, u kojima je skeptična misao hrabro i detaljno izneta. On predstavlja jedinog antičkog kodifikatora te doktrine, a s obzirom na to da nije moguće tako značajnu, tako veliku misao zaobići, onda njen najznačajniji predstavnik zaslužuje da nađe mesto u krugu velikana.

U delima Seksta pronalazimo hiljade argumenata koji treba da nas uvere da je u onome što smatramo znanjem, sve nesigurno, da su argumenti u ime različitih kontradiktornih mišljenja podjednako jaki - dakle nijedni nisu istinski jaki - da filozofske škole zastupaju najrazličitija međusobno suprotstavljena mišljenja.

Iz dela Šta nas to pitaju veliki filozofi?

Pročitano 3031 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 30 Oktobar 2019 11:35

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Lešek Kolakovski - O Sekstu Empiriku