Artnit

Petak, 19 Decembar 2014 12:41

Noam Čomski - “Teorija trule jabuke“ Istaknut

Dizajn korica knjige Šta ujka Sem stvarno hoće Dizajn korica knjige Šta ujka Sem stvarno hoće

Od boljševičke revolucije, 1917. godine, pa do pada komunističkih vlada u Istočnoj Evropi, krajem osamdesetih, svaki američki napad je bilo moguće pravdati kao odbranu od sovjetskog bauka. Tako, kad su SAD izvršile invaziju na Grenadu, 1983. godine, šef našeg generalšaba je objasnio da, u slučaju da Sovjeti napadnu Zapadnu Evropu, neprijateljski nastrojena Grenada bi presekla dotok nafte od Kariba do Zapadne Evrope i mi ne bismo mogli braniti naše napadnute saveznike. SAD, iako ovo zvuči smešno, ovakve priče pomažu pri dobijanju podrške javnosti za naše osvajačke ratove, terorizam i sabotaže.

Napad na Nikaragvu je opravdan tvrdnjom da, ako "ih" ne zaustavimo tamo, oni će početi da prelaze preko granice kod Harligena u Teksasu, do koje imaju samo dva dana vožnje. (Za malo obrazovanije, postojala je mnogo komplikovanija verzija, ništa manje neverovatna.)

Kad je američka privreda u pitanju, Nikaragva je mogla da ispari, a da niko ne primeti. Isto važi i za Salvador. A obe zemlje su bile žrtve ubilačkih napada SAD, što je koštalo milijarde dolara i stotine hiljada ljudskih života.

Sve ovo ima razloga. Što je zemlja slabija i siromašnija, to je opasnija kao primer. Ako jedna mala, siromašna zemlja poput Grenade uspe da svom narodu poboljša uslove za život, narod u nekoj drugoj, bogatijoj zemlji će se upitati "A zašto mi ne uspevamo"?

... Američki stratezi - od državnog sekretara Dina Ačesona sa kraja četrdesetih do danas - su upozoravali da "jedna trula jabuka može da pokvari celu kacu". Opasnost leži u tome da se "truljenje" - društveni i ekonomski razvoj - može proširiti.

Ova "teorija trule jabuke" se u javnosti naziva domino-teorija... Ponekad je ovo dobro objašnjeno. Kad su SAD planirale da obore demokratsku vlast u Gvatemali 1954, službenik Stejt departmenta je izneo da "Gvatemala predstavlja sve veću opasnost po stabilnost Hondurasa i Salvadora. Njene agrarne reforme su snažno propagadno oružje; njen dalekosežni socijalni program - pomoć radnicima i seljacima u uspešnoj borbi protiv najviših slojeva društva i velikih stranih preduzeća - ostavlja snažan utisak na stanovništvo njenih suseda u Srednjoj Americi gde su uslovi života slični".

Drugim rečima, ono što Amerika želi je "stabilnost", a to znači bezbednost "najviših slojeva društva i velikih stranih preduzeća". Ako se ovo može ostvariti formalnim demokratskim sredstvima, dobro je; a ako ne može, lep primer koji "preti stabilnosti" se mora uništiti pre nego što virus ne zarazi ostale.

Zato čak i najmanja mrvica predstavlja opasnost i mora se zgaziti."

Iz dela Šta ujka Sem stvarno hoće

Pročitano 2792 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 26 Oktobar 2019 10:16

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Noam Čomski - “Teorija trule jabuke“