Artnit

Sreda, 17 Decembar 2014 11:59

Đanbatista Viko - Osnovi nove nauke Istaknut

Dizajn korica knjige Osnovi nove nauke Dizajn korica knjige Osnovi nove nauke

Značajan mislilac na području filozofije istorije, koji se smatra i njenim osnivačem je italijanski istoričar, pravnik i filozof Đanbatista Viko. U svom najznačajnijem delu Osnovi nove nauke (Principi di scienza nuova), koje je objavljeno 1725. godine ukazuje na zakonomernost društvenog razvitka.

Đanbatista Viko je odbacio teološku koncepciju "božanske proizvoljnosti", kao pogled na istoriju koja predstavlja lanac slučajnosti, plod lukavstva i podmićivanja popa i vladara. On je bio protiv vladavine slučajnosti u istoriji, a i protiv vladavine fatalizma. Jedan od najvažnijih principa Nove nauke je da ljudi stvaraju istoriju. Ali, za Vika je istorija plod višeg uma, koji je ponekad u suprotnosti sa pojedinačnim ciljevima ljudi.

Đanbatista Viko je pokušavao da otkrije unutrašnju logiku društvenog razvitka. "Kao što postoji logika ideja, govorio je on, tako isto postoji i logika stvari. Pri tome polazi od "proviđenja" kao razumnog pokretačkog principa istorije. Ali, ovo "proviđenje" nije teološka, "božanska proizvoljnost", a ni spoljašnji, transcedentni, čudotvorni princip, već unutrašnji, zakonomerni princip, koji se formira prirodnim putem (per via naturali) i na osnovu uzročne veze (per cause e effeti). "Samo neznalice, koje ne poznaju uzroke stvari, govorio je on, svode sve na božansku volju, ne uzimajući u obzir sredstva kojima se služi božanska volja."

Iako na idealističkoj osnovi, Đanbatista Viko traži zakonomernosti u istoriji kroz prožimanje slučajnosti i nužnosti. Po njemu se princip zakonomernosti u istoriji ispoljava kroz ciklično kretanje, u stalno istim ciklusima - božanskim, sa vladavinom teokratije, herojskim, gde vlada vojna aristokratija i ljudskim, koje obeležava vladavina zakona i političke slobode. Kada narodi dođu do poslednje faze svog razvoja, do ljudskog razdoblja počinje retrogradni razvoj, nastaje božanski period i kretanje se ponavlja.

Đanbatista Viko je bio prvi utemeljivač novog shvatanja istorije i društvenih kretanja. Na društvo se više nije gledalo statički već razvojno, a njegovi pogledi su uticali na mnoge filozofe u XIX i XX veku.

Pročitano 3996 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Đanbatista Viko - Osnovi nove nauke