Artnit

Sreda, 30 Juli 2014 11:29

Seneka - Ako želiš da pobediš gnev Istaknut

Rafael Kirhner - Gnev Rafael Kirhner - Gnev

Bori se sa samim sobom; ako želiš da ti pobediš gnev, onda on ne može tebe. Ti već počinješ da pobeđuješ ako uspeš da ovaj ostane skriven, ako mu se ne dopusti izlazak. Zatrpajmo njegovo javno ispoljavanje i držimo ga što je više moguće skrivenog i tajnog.

To će se postići velikom mukom jer on želi da iskoči i da zapali oči i da izobliči lice; ali ako mu samo dopustimo da se istakne izvan nas, on će se dići iznad nas. Neka se zakopa u najdublju dubinu srca i neka se odnese, a ne da on nas odnese; obrnimo u suprotno sve znake koji ga odaju: neka se lice razvedri, neka glas postane blaži, hod polaganiji; malo pomalo sa spoljnim obeležjima odlikovaće se i naša unutrašnjost.

Kod Sokrata je bio znak gneva kad je spustio glas i govorio štedljivije. Bilo je očigledno da je on tada sam sebe zadržavao. Prijatelji su ga zaticali na delu i korili ga, ali njemu nije bio neprijatan taj prekor za gnev koji je pritajen. Zašto se ne bi radovao zato što mnogi njegov gnev poznaju, ali ga niko ne oseća? Osećali bi ga svakako da on prijateljima nije dao pravo da ga prekorevaju, kao što je i sam za sebe uzeo to pravo prema prijateljima.

Koliko većma mi sami treba ovo da činimo! Zamolimo svakoga svoga najboljeg prijatelja da bude najslobodniji prema nama baš onda kad mi najmanje možemo da podnosimo tu slobodu, i da ne odobrava naš gnev; potražimo kod svojih prijatelja oslonac protiv ovog moćnog zla, omiljenog i kod nas samih, i to dok smo još pri sebi, dok vladamo sobom.

Oni koji rđavo podnose vino i plaše se plahovitosti i raspojasanosti svoga pijanstva zatražiće od svojih prijatelja da ih uklone sa gozbe; oni koji poznaju svoju neobuzdanost u bolesti zabranjuju da ih neko sluša kad imaju napad.

Najbolje je da se kod svojih poroka koje poznajemo, pobrinemo za brane i pre svega da tako uskladimo svoju dušu da čak i onda kad je pogođena najtežim i najiznenadnijim udarima ili ne oseća gnev ili, ako je nastao zbog neke neočekivane i velike uvrede, da ga potisne u dubinu i da svoj bol ne prizna.

Pokazaće se da je ovo moguće postići ako iznesem nekoliko primera od ogromnog mnoštva iz kojih će moći da se nauči i jedno i drugo: koliko zla može da nanese gnev kad ima na raspolaganju svu moć ljudi koji su suviše moćni, i koliko on može da vlada sobom suzbijen većim strahom.

Iz dela Rasprava o gnevu

Pročitano 6249 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 09 Oktobar 2019 10:35

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Seneka - Ako želiš da pobediš gnev