Artnit

Utorak, 20 Maj 2014 13:37

Seneka - O novcu Istaknut

Hijeronimus Boš - Smrt i škrtica Hijeronimus Boš - Smrt i škrtica

Najviše je galame oko novca: novac zamara forume, sukobljava očeve i decu, predaje mačeve čas krvnicima, čas legionima, on je zaprljan našom krvlju, zbog njega noći žena i muževa odjekuju od svađa, podijume viših činovnika pritiskuje gomila, kraljevi čine zverstva, otimaju i prevrću gradove sagrađene dugim trudom vekova da bi pronašli zlato i srebro u pepelu ruševina.

Milo vam je da gledate sandučiće za novac koji leže u uglu: zbog njih nekima hoće oči da iskoče od vike, sudske kurije odjekuju od galame, sudije pozvane iz udaljenih krajeva sede presuđujući ko je od dvojice parničara valjaniji u lakomosti.

Zar se zbog pregršti bakrenjaka ili jednog denara, koji je rob više izbrojao, starac bez naslednika, na samrti, ne iskida od jeda? A zar bolesni zelenaš, zgrčenih nogu i onemoćalih ruku tako da više ne mogu da zbiraju novac, ne zapomaže, zbog iskorišćenja makar hiljaditog dela kamate, i ne traži sudskim putem svoje asove, i to u samom nastupu bolesti?

Ako izneseš pred mene sav novac iz svih rudnika, koji tek što je iskovan, kad bi bacio pred moje noge sva moguća skrivena blaga, jer lakomost zakopava u zemlju ono što je odande izvukla na svoju nesreću: smatram da sva ta hrpa novaca ne bi zaslužila da se nabere čelo jednog poštenog čoveka. O kako treba sa smehom ispratiti sve ono što nam izaziva suze!

Iz dela Rasprava o gnevu

Pročitano 2528 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Seneka - O novcu