Artnit

Utorak, 21 Januar 2014 19:32

Teorija mase Sigmunda Frojda Istaknut

Dizajn korica knjige Psihologija mase i analiza ega Dizajn korica knjige Psihologija mase i analiza ega

U literaturi se pojam mase često koristi za označavanje onih društvenih skupina ili gomila kojima nedostaje bitan elemenat organizacije, ali imaju snažno osećanje identifikacije koje je čini potencijalno moćnom. Sigmund Frojd je u svom delu Masovna psihologija i ego analiza izložio svoje poglede na odnos pojedinac - masa.

Masa je za Sigmunda Frojda ponovno oživljavanje prahorde. Krdo životinja ili ljudsko mnoštvo za njega ima nešto zajedničko: instiktivno podvrgavanje autoritetu vođe. Odnos pojedinca u masi prema vođi je identičan odnosu hipnotisanog prema hipnotizeru.Vođu mase opisuje kao onog koji ne treba nikog da voli, koji sme imati narav gospodara, koji je apsolutno narcisoidan, siguran u sebe i samostalan, željan autoriteta s potrebom podvrgavanja drugih. On je ideal mase i vlada svojim podanicima (njihovim Ja) umesto "Ja" - ideala. Vezivanjem za vođu u masi pojedinac gubi slobodu i nestaju međusobne veze između pojedinaca.

Psihičku aktivnost mase Sigmund Frojd poredi sa snom i hipnozom, gde kritički odnos prema realnosti uzmiče pred snagom afektivno nabijenih želja. Pojedinac u masi, prema Frojdu, intelektualno slabi, afektivno biva otkočen, gubi sposobnost umerenosti i odgađanja, postaje sklon prelaženju svih granica u izražavanju emocija i potpunom abreagovanju istih u aktivnosti, psihički jako regredira, gubi slobodu.

Sigmund Frojd povezuje zaljubljenost i hipnozu i naziva je fenomenom mase u dvoje. Zajedničko im je ponižavajuće podvrgavanje, podložnost, nekritičnost, nestajanje vlastite inicijative.

Pročitano 7061 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Teorija mase Sigmunda Frojda