Artnit

Četvrtak, 07 Septembar 2017 10:42

Mikelanđelo Buonaroti - Bahus Istaknut

U svom prvom periodu prebivanja u Rimu, Mikelanđelo Buonaroti stvara mermernu statuu Bahusa 1496-1497. godine. Statua se obično klasifikuje kao italijanska veličanstvena renesansna i barokna era, a predstavlja njegovu prvu statuu velikih dimenzija koja je sačuvana do danas i nalazi se u nacionalnom muzeju Barđelo u Firenci.

Mermerna statua Bahusa je visoka 203 santimetara. Ona prikazuje nagog Bahusa, rimskog boga vina koji pozira dok drži pehar vina u desnoj ruci i steže kožu tigra u levoj. Blagi nagib mladog tela Bahusa ukazuje na nedostatak ravnoteže koja sugeriše opijenost. Bahusova kosa je ukrašena vencem od lišća bršljana, njegovom svetom biljkom. Pored njega sedi Faun, rimski bog šuma i polja, koji naizgled uživa u gomili grožđa.

Statua Bahusa ima snažan antički senzibilitet, ali sa subjektivnim naznakama. Đorđo Vazari piše da telo ima "vitkost mladića i obline žene". Mnogi likovni kritičari izrazili su negativno mišljenje prema statui kao nepoštovanje prema slici boga, a neki su je čak smatrali i brutalnom.

Pročitano 3915 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 26 Novembar 2019 11:28

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Mikelanđelo Buonaroti - Bahus