Artnit

Utorak, 15 Oktobar 2019 10:00

Đovani da Bolonja - Ćuran Istaknut

Đovani da Bolonja, poznat i kao Đambolonja je bio sjajan modelar u vosku, što se vidi i kod njegovih bronzanih skulptura ptica s kraja 1560-ih godina za vulkansku pećinu vile Frančeska de Medičija u Kastelu. U nizu bronzanih ptica u prirodnoj veličini, uključujući pauna, sovu i orla koje je trebalo da se postave među vulkanskim stenama koje su formirale veštački svod u grotlu vile, ističe se skulptura Ćurana teksturom svog vrata, izdubljenim perjem i razderanim repom. Ova skulptura se danas nalazi u nacionalnom muzeju Barđelo u Firenci.

Skulptura Ćurana je samostojeća, uravnotežena, kompaktna masa, isklesana u krugu, i sa više zanimljivih pogleda, uključujući sjajan pogled sa stražnje strane. Ćuran je prikazan uspravno, sa usparavnim vratom, blago nagnutom glavom i usredsređenim očima. Raširen rep označava seksualni prikaz ćurana, dok koncentrični krugovi formirani grudnim perima podsećaju na udvaralački ukras.

Široko piramidalna struktura skulpture Ćurana je stvorena između uspravne glave i dva donja vrha krila koji se spajaju sa osnovom ispod, stvarajući fizičku podršku i naglašavajući težinu i masu. Rep lepeze stvara veliku okrenutu kružnu strukturu koja uravnotežuje glavu na drugom kraju i krila u sredini. Ne postoji jasna vertikalna ili horizontalna osovina, već su umesto njih suprotne dijagonale, tipične za manirističku skulpturu. Istaknute praznine razdvajaju masu, koja se vidi ispod između krila i nogu i iznad vrata i "mreže" ćurana.

Kombinovanje senke, reflektivnosti i teksture površine na skulpturi Ćurana evociraju raznoliko perje ćurana u relativno jednobojnom medijumu. Bronza je polirana do visokog sjaja u nekim delovima, povećavajući dragocenost i vrednost rada. Visok nivo završnice i fokusiranosti na površinski uzorak i dekoraciju stvaraju raskošan izgled, koji se uklapa u osećanja i sofisticiranost manirističkog stila i njegov dvorski kontekst. 

Pročitano 2111 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Đovani da Bolonja - Ćuran