Artnit

Subota, 11 April 2020 10:31

Lusijen Levi Durmer - Firenca Istaknut

Lusijen Levi Durmer je bio francuski simbolistički/art nuvo umetnik čiji radovi uključuju slike, crteže, keramiku, nameštaj i dizajn enterijera. Prikazivanjem Firence oko 1898. godine na istoimenoj slici kao mlade žene čiji osmeh pomalo podseća na Mona Lizu, Durmer se uklopio u estetičku klimu kraja XIX veka, dobro prilagođenu njegovoj veštoj, rafiniranoj umetnosti. Danas se ova slika nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Na slici Firenca Lusijen Levi Durmer je Terezu Vitali koja je 1888. godine postala grofica učinio otelotvorenjem grada Firence, zbog njenog italijanskog porekla ili ljubavi prema imanju koje je kupio njen otac, vili Fiorentini u Kanu.

U prvom planu slike Firenca je portret Tereze Vitali obavijene prozirnim svetloplavim šalom koja u jednoj ruci drži crveni ljiljan, grb italijanskog grada, a u drugoj grb Mediči. Kruna lovora na njenoj glavi ima dvostruku simboliku. Prvo, večnost i tuga: u maju 1897. godine, Tereza se spasila od strašnog požara u kome je nekoliko članova njene porodice poginulo na dobrotvornoj manifestaciji Bazar de la Charité koju su u Parizu 1880-ih i 1890-ih vodili pripadnici francuskog plemstva koji je organizovala katolička crkva. Kruna lovora, koju Apolon tradicionalno nosi, takođe izražava podršku umetnosti. Kao i Mediči, Tereza je volela da gradi i bila je poznata po finansiranju mnogih građevinskih projekata tokom svog života. U pozadini je pogled na grad: sa leve strane može se prepoznati karakteristične konture Pjace dela Sinjorije, a desno Duomo i Kampanile. Čempresi u pozadini i nebo iznad sa oblacima podsećaju na stalno preteće prisustvo smrti.

Pročitano 1708 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Lusijen Levi Durmer - Firenca