Artnit

Nedelja, 11 Decembar 2016 12:03

Zlatna jabuka i devet paunica Istaknut

Dizajn korica knjige Zlatna jabuka i devet paunica Dizajn korica knjige Zlatna jabuka i devet paunica

Narodna bajka Zlatna jabuka i devet paunica je jedna od najlepših i najmaštovitijih bajki, koje je zabeležio Vuk Stefanović Karadžić. U njoj su prisutni brojni motivi koji razvijaju priču, a najviše su istaknuti borba između dobra i zla i motiv čiste ljubavi i potrage za njom. U sukobu dobra i zla i njegovom ishodu nalazi se smisao i ideja bajke.

Bajka Zlatna jabuka i devet paunica ima uobičajen, stereotipan početak. Uvodna rečenica "Bio jedan car pa imao tri sina i pred dvorom zlatnu jabuku" uvodi inicijalni motiv, zlatnu jabuku koja će pokrenuti događanja. Cara je mučilo što je jabuka svake noći cvetala i zrila, ali bi je neko svaki put obrao. Zato su tri careva sina pokušala da otkriju ko to svake noći bere njihovu jabuku. Najstariji i srednji sin su pokušali, ali su zaspali i nisu videli ko dolazi noću. Najmlađi sin je međutim spavao do ponoći, a onda se probudio i video da osam paunica bere plodove sa zlatne jabuke, a deveta je pala njemu u krevet i pretvorila se u veoma lepu devojku sa kojom se grlio i ljubio do posle ponoći. Kada je devojka krenula, ostavila je careviću dve jabuke - jednu za njega, a drugu za njegovog oca, i ponovo se pretvorila u paunicu i odletela. Car je bio veoma zadovoljan kada je video zlatnu jabuku, a carević je ponovo video devojku narednih nekoliko noći. Ali, njegova braća su bila ljubomorna i našli su neku "prokletu babetinu" koja se sakrila ispod kreveta da vidi ko dolazi i daje jabuke najmlađem carevom sinu, a kada je devojka legla na krevet, baba joj je isekla pletenicu i ona se pretvorila u paunicu i nestala. Tužan carević je naredio da babu rastrgnu konjima, a pošto nije mogao da preboli nestanak devojke odlučuje da pođe u svet u potraži je. Na tom putu ga čekaju mnoge prepreke. Kako nije uspeo da vidi paunicu na jezeru tri noći, jer ga je sluga uspavljivao duvajući u meh, carević ga ubija. Lutajući tako svetom sam, on nailazi na pustinjaka, koji ga upućuje na pravi put, i stiže do grada u kome živi devet paunica i u sjajnom, zlatnom dvorcu se sreće sa svojom paunicom i venčavaju se. Carević je živeo u njenom dvorcu, srećan i zadovoljan, ali jednog dana, paunica daje careviću ključeve od dvanaest podruma i izriče mu zabranu da ne ulazi u poslednji podrum nipošto. Međutim, carević je bio radoznao i otvorio podrum koji nije smeo i tamo našao bure, iz koga se čuo glas koji je tražio da pije vodu. Naivni carević je sipao tri čaše vode u ovo bure i tako oslobodio zmaja, koji je otišao i oteo caricu paunicu. Po drugi put carević kreće na put i spasavajući tri životinje, stiče pomoćnike ribu, lisicu i vuka. On dolazi do zmajevog dvorca, ali nije uspeo odmah da oslobodi svoju voljenu. Starac mu govori gde može naći zmaja da vrati paunicu. U planini čuva tri noći kobilu, pri čemu mu pomažu životinje. Uzevši konja dobija snagu, otima devojku od zmaja i beži. Zmajev konj na molbu drugog, zbacuje svog gospodara i pripaja se careviću i paunici.

Kao i sve bajke, tako se i bajka Zlatna jabuka i devet paunica završava srećno. Carević i devojka paunica uspevaju da pobegnu zmaju i kako kaže narodni pripovedač: "… i tako otidu sretno u njezino carstvo i onde ostanu carujući do svoga veka."

Pročitano 14295 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 14 Juni 2019 10:45

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Zlatna jabuka i devet paunica