Artnit

Četvrtak, 08 Decembar 2016 18:24

Boris Vijan - Ne podnosim da vidim životinju kako pati Istaknut

Dizajn korica knjige Bluz za crnog mačka i druge priče Dizajn korica knjige Bluz za crnog mačka i druge priče

Sva ta gužva privlačila je pažnju prolaznika i oko kanalizacionog otvora stvarala se gomila. U njoj je bila jedna "peripatečarka" u krznenom ogrtaču i plisiranoj ružičastoj haljini koja se videla ispod bunde. Mirisala je strašno dobro. S njom su bila dva američka vojnika, sa svake strane po jedan. Onom s desne strane nije se videla leva ruka, a ni onom s leve, ali on je bio levak. Bila je tu i pazikuća iz zgrade preko puta, konobarica iz bistroa preko puta, dva makroa s mekim šeširima, još jedna pazikuća, i jedna stara bakica s puno mačaka.

- Grozno! - reče kurva. - Jadna životinja, ne mogu to da gledam.

Sakrila je lice rukama. Jedan od makroa uslužno joj pruži novine na kojima se moglo pročitati: "Drezden pretvoren u prah i pepeo, bar stotinu i dvadeset hiljada mrtvih."

- Ljudi - reče stara bakica s puno mačaka koja je čitala naslov - nisu ništa, do njih mi nije stalo, ali ne podnosim da vidim životinju kako pati.

- Životinju! - pobuni se mačak. - Govorite u svoje ime!

Saveznička bombardovanja iz februara 1945. godine uništila su mnoge barokne spomenike u gradu i ubila više od polovine stanovnika kojih je tada bilo oko 250.000.

Iz priče Bluz za crnog mačka (zbirka priča Žmarci)

Pročitano 2661 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Boris Vijan - Ne podnosim da vidim životinju kako pati