Artnit

Sreda, 01 April 2015 11:24

Biberče Istaknut

Dizajn korica knjige Biberče Dizajn korica knjige Biberče

Poznatu narodnu bajku Biberče izdala je udovica Vuka Stefanovića Karadžića, Ana, sa nazivom Srpske narodne pripovijetke, 1870. godine. Ova bajka opisuje upornost, hrabrost i moć ljubavi. Hrabar i odvažan junak Biberče, bez obzira na ime koje je dobio zbog svoje krhke fizičke građe uspeva da pobedi zlo i svojim postupcima dokaže da i neko ko je tako mali može da bude veliki u svojim delima.

Narodna bajka Biberče počinje tako što žena nerotkinja moli Boga da joj podari dete makar bilo veliko kao biberovo zrno. Bog joj ispunjava želju i ona rađa dete veliko kao biberovo zrno. Kada su njegovi vršnjaci stasali za ženidbu postaje nezadovoljna i svaki dan oplakuje dete jer je malo. U san joj dolazi Biberče, veliki kao jablan, koji joj kaže da ne pati. Sutradan, Biberče saopštava majci da mora da ide tamo gde mu je u snu rečeno.

Išavši tako po svetu Biberče nailazi na carski dvor i zatiče carevu kćer kako plače, zato što joj je ala ukrala tri zlatne jabuke, koje je čuvala po naredbi oca i sada ne sme da mu kaže. Biberče joj nudi pomoć ako mu da svoje sluge. On se spušta duboko u jezero i uspeva svojom mudrošću da ukrade jabuke i vrati ih princezi. Kao znak zahvalnosti od nje dobija prsten, po kome će ga kasnije prepoznati.

U znak odmazde ala je počela da izlazi stalno iz jezera i jede po jednu devojku, koju su joj slali iz grada. Kada je na red došla careva kćer, otac i majka su je ispratili do jezera. Dok je čekala molila je Boga da joj pošalje Biberče. Odeven u crno, da ga ne bi prepoznali Biberče se vraća u grad. I princeza ga nije prepoznala, jer je Biberče postao veliki čovek. Prsten koji mu je dala u znak zahvalnosti posvedočio je da je baš to Biberče, i ona mu obećava da će poći za njega ako je spasi.

Kada je ala sa devet glava izašla iz jezera Biberče se bori hrabro sa njom i seče joj svih devet glava. Devet alinih jezika on uzima kao dokaz da je ubio alu, i kaže princezi da ne priča nikome da ju je on spasao, i da će on sam doći kada bude vreme. Dok se vraća kući, devojku sreće njen mladoženja i pod pretnjom smrću je obavezuje da slaže kako ju je on spasio od ale. Uplašena devojka sećajući se reči Biberčeta pristaje na ucenu, a mladoženja kao dokaz nosi svih devet odsečenih glava. Posle nekoliko dana dolazi Biberče i izjavljuje da je on spasao carevu kćer od ale. Car naređuje da sud odluči ko je u pravu, ali Biberče kao dokaz donosi jezike, a mladoženja glave, što zbunjuje sve prisutne. Besan car rešava da problem reši sudbina i Bog i da će onaj koji prvi stigne na molitvu u crkvu dobiti njegovu kćer za ženu. Mladoženja odlazi u ponoć u crkvu, upada u provaliju i strada. Biberče pokazuje svoju smernost i kreće u crkvu kada su se začula zvona. Uvidevši da je Biberče pravi heroj car je dozvolio venčanje. Posle venčanja Biberče odlazi kod majke da ona vidi koliko je on postao veliki.

U narodnoj bajci Biberče junak uspeva da pobedi alu najpre mudrošću, a zatim i hrabrošću. Prisutan je hrišćanski motiv - smernost i skromnost se nagrađuju, dok se kažnjavaju smrću smrtni gresi, gordost i oholost. Iz ove bajke proizilazi nekoliko poruka: dobro čini dobrome se nadaj, ko loše čini loše će i proći.

Pročitano 29356 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Biberče