Artnit

Sreda, 08 Maj 2013 20:53

Nega jorgovana Istaknut

Jorgovan je trajni listopadni grm koji cveta u proleće. Njegovi mirišljavi cvetovi mogu da budu u raznim bojama, ali najčešće su beli i ljubičasti. Jorgovan je veoma otporna baštenska biljka koja zahteva malo nege i brzo raste.

Jorgovan pripada porodici maslina. Danas postoji 26 poznatih vrsta jorgovana sa preko 4000 različitih sorti.

Listovi jorgovana su tamnozeleni, ovalnog ili srcolikog oblika. Njegovi cvetovi su konusnog ili piramidalnog oblika, ljubičaste, bele ili bledoružičaste boje. Cvetovi osnovne vrste su jednostavni, a četiri krunična listića su pri osnovi srasla u cvetnu cevčicu. Danas postoje mnogobrojne sorte jorgovana različitih boja, od krem-bele do tamnoljubičaste, ali i žute i narandžaste boje. Najveći broj oplemenjenih sorti ima višestruko ispunjen cvet u bogatoj, uspravnoj grozdastoj cvasti, snažnog mirisa.

Visina jorgovana varira zavisno od vrste, od 2 do 10 m. Stablo jorgovana traži mali prostor u vrtu.

Jorgovan može da se posadi u vrtu, uz okućnicu, uz staze, a može da se koristi i kao živa ograda. Odgovara mu sunčano ili polusunčano mesto i hranljivo, dobro propusno zemljište, blago alkalne sredine. Ako ima previše azota u zemljištu jorgovan će slabije cvetati.

Jorgovan se sadi pojedinačno ili po više primeraka u grupama, kao i sa drugim ukrasnim grmljem u vrtu. Sadi se u proleće ili jesen na razmaku od 1,5 do 4,5 m u zavisnosti od vrste. U rupu duboku, kao i koren i duplo širu, treba dodati kompost i posaditi jorgovan, a zatim ga dobro zaliti.

Treba izbegavati sađenje jorgovana u područjima sa jakim mrazevima kada kasni mraz može uništiti cvetne pupoljke.

Da bi se podstaklo cvetanje, jorgovan se prihranjuje u proleće đubrivom bogatim fosforom. Đubrenje kompleksnim đubrivom se ponavlja posle cvetanja.

Neorezani jorgovani po pravilu cvetaju svake godine. Na starom drvetu daju i više cvetova ako se ne orežu. Ako je potrebno orezivanje, da bi se popravio oblik biljke ili se biljka koristi za živu ogradu, najbolje ga je obaviti posle cvetanja, pre nego što se formiraju cvetni pupoljci za sledeću godinu.

Pri orezivanju treba biti oprezan zato što jorgovan na mladim granama proizvodi cvetove tek posle tri godine. Za podmlađivanje jorgovana treba ukloniti samo jednu trećinu starih grana svake godine.

Precvetale cvetove jorgovana treba redovno uklanjati da bi se sprečilo stvaranje semena. Posle cvetanja treba uklanjati ocvale listove, jer se na taj način podstiče grananje. Treba odrezati i suve grane i one koje rastu prema središtu grma.

Jorgovan se koristi kao rezano cveće. Za vazu se ne reže stabljika jorgovana duža od 40 cm. Grane jorgovana koje se potpuno liše zelenila, mnogo duže traju u vazi. U vazu ga treba staviti kada je već rascvetan, jer se pupoljci u vodi teško otvaraju. Pre stavljanja u vazu treba zdrobiti kraj peteljke, da bi biljka mogla da upija više vode i duže ostane sveža.

Pročitano 22106 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 03 Novembar 2013 18:24

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega jorgovana