Artnit

Ponedeljak, 20 April 2020 10:12

Alternanthera - šarenica Istaknut

Rod biljaka Alternanthera poznat po nazivima šarenica i cejlonski list može da bude osnovni dekorativni elemenat svakog vrta. Gaje se kao baštenske biljke u vrtu. Spektar boja i oblika njihovih listova omogućava kombinovanje i stvaranje mozaika ili geometrijskih i kaskadnih oblika na travnjaku, a njihova struktura daje punu i meku podlogu. U gradovima se često koriste za pravljenje monograma, grbova ili natpisa na travnjacima.

Rod biljaka Alternanthera je dobio naziv od latinske reči alterno, što znači promenjiv i anthera što znači prašnička vrećica jer cvetovi mogu biti sa ili bez njih. Ovom rodu pripada oko 30 vrsta koje potiču iz Brazila i sa Šri Lanke gde rastu u razgranatim, niskim ili polugrmolikim oblicima.

Biljke iz roda Alternanthera imaju gust raspored grančica i kompaktan rast. One porastu u visinu 10 do 20 santimetara. Na svakih 15 dana se mogu orezivati.

Listovi Alternanthere su jajasto ovalni ili izduženo jajasti u crvenoj, bordo, žutoj, narandžastoj, zelenoj ili ljubičastoj boji. Veoma sitni cvetovi se pojavljuju u zbijenim cvastima, pa ih treba orezivati.

Alternanthera se razmnožava reznicama koje se uzimaju s matičnih biljaka. Sadi se u maju na svetlom mestu. Preporučuje se umereno zalivanje i redovno prihranjivanje lako topivim đubrivima.

Pošto je Alternanthera jednogodišnja biljka najlakši način za prenošenje biljaka iz godine u godinu je uzimanje reznica neposredno pre prvog mraza. Reznice se unose u zatvoren prostor i gaje na sunčanom prozoru do proleća.

Pročitano 3218 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Alternanthera - šarenica