Artnit

Utorak, 13 Maj 2014 13:43

Nega kobeje Istaknut

Kobeja ili vilac je zanimljiva puzavica koja brzo raste, a njeni cvetovi živih boja unose vedrinu u eksterijer doma, od juna pa do prvih mrazeva. U krajevima sa blažom klimom gaji se kao višegodišnja, a u kontinentalnim krajevima uglavnom kao jednogodišnja biljka.

Za obilno cvetanje kobeji je potrebno svetlo, sunčano mesto zaštićeno od vetra.

Kobeja najbolje napreduje u vlažnom, ali dobro isušenom zemljištu. Zato je treba redovno zalivati, ali ne treba dozvoliti da zemljište ostane mokro.

Da bi rasla i cvetala kobeji nije potrebna posebno bogata zemlja, a ni đubrenje prve godine. Često se preporučuje i redovna prihrana tekućim đubrivom, ali ne treba preterivati, jer ćete dobiti veliku puzavicu sa malo cvetova.

Ako temperature ne padaju ispod 5 stepeni kobeja može da prezimi u vrtu. U kontinentalnim uslovima može da prezimi, ako se saksija sa kobejom unese u negrejanu i svetliju zatvorenu prostoriju.

Krajem februara ili u martu kobeja se može razmnožavati iz semena, na temperaturi od 16 do 18 stepeni. Svaka semenka se seje u posebnu manju posudu i prekrije plastičnom folijom ili staklom. Semenke niču brzo, a kada prođe opasnost od mrazeva mlade očvrsle biljke se presađuju na stalno mesto - u veće saksije ili u vrt, na razmaku od oko 30 cm. Treba joj obezbediti i potporu za penjanje, koju će veoma brzo prekriti gustim zelenim stabljikama.

Da bi se dobio željeni oblik i visina kobeja može da se orezuje.

Kobeja je zanimljiv ukras naslona, pergola, neuglednih zidova i ograda ako se gaji sama. Ali, napraviće i vedru pozadinu za letnje višegodišnje ili jednogodišnje cveće.

Pročitano 3572 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 19 Avgust 2019 10:26

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega kobeje