Artnit

Ponedeljak, 18 Mart 2019 11:37

Glicinija - plava kiša Istaknut

Listopadna drvenasta puzavica Wisteria sinensis, poznatija po imenima glicinija, visterija, kineska visterija, kinesko zrno pasulja, a zbog bogatstva cvetova koji u grozdovima padaju na dole dobila je ime plava kiša. Koristi se za ukrašavanje zidova, ograda, pergola. Pošto kao puzavica stvara duboku hladovinu, ali i zaštitu od pogleda, često se gaji u vrtovima, a može se gajiti u obliku drveta, obično sa talasastim stablom i spljoštenim vrhom ili kao bonsai.

Wisteria sinensis pripada rodu Wisteria, porodici mahunarki (Fabaceae). Potiče iz Kine.

Kao i svaka puzavica, glicinija veoma brzo raste. Može da poraste 20 do 30 m u visinu i oko 8 m u širinu, preko podržavajućih stabala. Listovi su neparno perasti, dugi do 30 cm, sjajni, tamnozeleni, a pred opadanje žuti.

Glicinija cveta obično u aprilu i početkom maja, a ako se redovno orezuje, može da cveta i leti. Mirisni plavo-ljubičasti, lavanda ili cvetovi boje sleza su slični bagremu. Oni su grupisani u duge grozdove i pojavljuju se pre listanja ili neposredno sa listanjem.

Plod glicinije je nalik na mahunu poput pasulja, spljošten, braon boje, baršunast, sa okruglim, krupnim tamnim semenima koja su raspoređena ravnomerno unutar mahune. Mahune sazrevaju u leto i pucaju da bi se otvorile i oslobodile seme, dok prazne mahune često traju do zime.

Pročitano 4605 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Glicinija - plava kiša