Artnit

Petak, 02 Maj 2014 14:34

Nega ranunkulusa Istaknut

Ranunkulus ili ljutić je zanimljiva baštenska biljka koja se gaji zbog svojih cvetova neobičnih oblika, tekstura i raznovrsnih boja. Sadi se u vrtove ili saksije, a njegovi cvetovi ostaju dugo sveži u vazi. Nega ranunkulusa nije komlikovana.

Ranunkulus treba zalivati pažljivo, da bi se sprečilo truljenje korena. Zemlju treba održavati vlažnom sve vreme, ali ne treba da bude mokra.

Da bi se podstaklo veće cvetanje ranunkulusa dodajte đubrivo prilikom sađenja, a u toku vegetacije prihranjujte ga tečnim đubrivom sa većom količinom fosfora, svake dve nedelje.

Kada je u cvetu, slobodno secite cvetove ranunkulusa za bukete, jer što više cvetova isečete više će cvetati. Cvetaće lepše i bujnije i ako se redovno odstranjuju precvetali cvetovi.

Kada se završi sezona cvetanja listovi ranunkulusa se ne seku, jer sakupljaju sunčevu svetlost i obezbeđuju hranu za narednu godinu. Pošto biljka skoro potpuno požuti izvadi se iz zemlje, a gomolje se dobro prosuši i ostavi u podrum, ili neko drugo suvo hladno mesto za narednu sezonu. Previše vlage i toplote izazivaće truljenje.

Ranunkulus se najčešće razmnožava lukovicama. Moguće je i razmnožavanje semenom i deljenjem.

Lukovice ranunkulusa se sade u jesen. Da bi se podstaklo klijanje treba ih potopiti u vodu nekoliko sati pre sađenja. Odgovara im sunčano mesto i peskovito dobro isušeno zemljište, a ako je zemljište teško dopunite ga tresetom. Sade se na dubinu oko 10 cm, a može i pliće ako se vade na jesen. Posle sađenja dobro se zaliju. Koreni i klice će se formirati u jesen, a cvetovi se razvijaju u proleće.

Pročitano 5755 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 09 Avgust 2019 10:15

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega ranunkulusa