Artnit

Subota, 23 April 2016 10:52

Vrapci - društvene ptice Istaknut

Vrabac je vrsta ptice koja se može lako prepoznati jer živi u neposrednoj blizini ljudi. Često se za njega kaže da je mali, ali iako je to tačno, on je sigurno moćan. Njegova tananost u veličini mu daje prednost, ali njegova snaga potiče pre svega od grupe u kojoj živi. Vrapci su uvek u klanu, kreću se u grupama, jedu u grupama. Neka simbolična značenja za vrapce uključuju: kreativnost, jednostavnost, radost, zaštitu, prijateljstvo, komunikativnost i produktivnost, što je povezano pre svega sa njihovim ponašanjem i životom u grupi.

Vrapci su društvene ptice. Oni često imaju partnera za svaku sezonu parenja, ali žive u istoj grupi ceo život. Zato i prave gnezda koja se nalaze blizu jedno drugom.

Vrapci su agresivni i društveni, što povećava njihovu sposobnost da se takmiče sa većinom domaćih ptica. Oni se kreću, jedu, odmaraju i učestvuju u svim drugim aktivnostima kao grupa, koja može biti prilično zastrašujuća za predatora, bez obzira koliko je veliki i žestok. Iako generalno nisu teritorijalni, veoma su agresivni kada je u pitanju zaštita svojih gnezda od uljeza istog pola.

U potrazi za hranom, za sebe i svoje mladunce vrabac je uvek užurban. Ali, je i majstor bekstva i kamuflaže. On obično leti 24 kilometara na sat, a u slučaju opasnosti i nešto brže, i 31 kilometar na sat. Iako ne spada u grupu vodenih ptica, da bi pobegao od predatora može da pliva veoma brzo.

Pročitano 3015 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Vrapci - društvene ptice