Artnit

Utorak, 16 Februar 2021 11:44

Sat Svetog Marka - Venecija Istaknut

Torre dell'Mori poznat kao Sat Svetog Marka se nalazi u Torre dell'Orologio, poznatoj kao Sat toranj na Trgu Svetog Marka, u sklopu stare Gradske kuće iz XV veka. Prvi sat smešten u tornju izradili su i postavili Đan Paolo i Đan Karlo Ranijeri, otac i sin, između 1496. i 1499. godine, i bio je jedan od niza velikih javnih astronomskih satova podignutih širom Evrope tokom XIV I XV veka. Sat je imao bogatu horološku istoriju i bio je predmet mnogih restauracija, od kojih su neke bile kontroverzne.

Tokom vekova satni mehanizam je više puta restauriran. Posle restauracija Đuzepea Macolenija 1551. i Đovanija Batiste Santija 1615. mehanizam sata je skoro u potpunosti zamenio 1750-ih godina Bartolomeo Feračina. 1858. godine Luiđi de Lucija je restaurirao sat. Velika restauracija 1996. godine, koju su preduzeli Đuzepe Bruza i Alberto Đorla je bila predmet polemike.

Astronomski sat nije samo lepo dizajniran, već je i vrlo komplikovan sa tehničke tačke gledišta i krije mnoštvo impresivnih detalja. Spoljni fiksni mermerni krug je ispisan rimskim brojevima od 1 do 24, a kazaljka sa prikazom punog sata je simbolički prikaz nasmejanog Sunca. Unutrašnji plavi krug je ispunjen mozaikom sa zlatnim zvezdama i u njemu se ističu dve planete. Manji unutrašnji brojčanik prikazuje 12 pozlaćenih znakova zodijaka na plavoj emajliranoj pozadini sa zvezdama, a drugi unutrašnji brojčanik Mesečeve mene i Sunce. Satni mehanizam pokreće i figure na balkonu iznad sata, gde je niša sa Bogorodicom i malim Isusom Hristom između dva panoa. Dva unutrašnja ogromna bubnja se okreću da bi prikazala sate i minute rimskim i arapskim brojevima sa obe strane Bogorodice. Samo na dan Bogojavljanja 6. januara satni mehanizam pokreće statue Sveta tri kralja koji prođu kao svečana procesija ispred scene. Do poslednjeg renoviranja 1998. godine u tornju je živeo čuvar tornja sa porodicom. Od 2006. godine se digitalno upravlja satnim mehanizmom.

Pročitano 1909 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Sat Svetog Marka - Venecija