Artnit

Subota, 13 April 2013 20:55

Apolon iz Veja Istaknut

Najbolje očuvana statua, Apolon iz Veja, dugo je bila priznata kao remek-delo etrurske arhajske skulpture. Ova statua od terakote, visoka 175 santimetara napravljena je u etrurskom gradu Vejo oko 500. godine pre nove ere. Pretpostavlja se da ju je napravio Vulka, jedini etrurski umetnik čije je ime poznato. Danas se nalazi u Nacionalnom muzeju Vila Đulija u Rimu.

Statua Apolona iz Veja iskopana je 1916. godine u ruševinama grada Vejo, koji se nalazio 20 kilometara severozapadno od Rima. Apolon iz Veja je jedna od statua koje su stajale na krovu hrama Portonaccio koji više ne postoji. Etrurski grad Vejo je u antička vremena bio značajno središte vajarstva u terakoti.

Etrurska umetnost je imala svoja posebna obeležja, jednu vrstu snažnog izraza, i sofisticirane tehnike izrade. Ali, statua Apolona iz Veja je nesumnjivo povezana i sa arhaičnim grčkim statuama, na šta ukazuje i obožavanje sličnih bogova.

Između statue Apolona iz Veja i drugih sličnih grčkih statua postoje razlike. Mnoge grčke statue Apolona su nage i predstavljaju ideal mladalačke lepote. Zato je telo mladalačko, mišićavo i simetrično. Statua Apolona iz Veja je potpuno obučena i nesimetrična. Etrurci nisu pokušavali da prikažu ideal mladalačke lepote, i u njihovoj kulturi nije bilo uobičajeno da se vajaju nage figure. Zbog toga je masivno telo Apolona iz Veja, potpuno otkriveno ispod ornamentalnih linija draperije. On je obučen u tuniku i kratak ogrtač. Njegova leva ruka je prema zemlji i možda sa lukom u ruci. Grčke statue Apolona su u statičnom položaju, a Apolon iz Veja je prikazan u punom hodu. Njegove noge su žilave i mišićave, a korak žuran i odlučan. Sve to odiše izražajnom snagom koja nema premca u slobodnim grčkim statuama toga vremena.

Da je etrurski grad Vejo bio zaista središte vajarstva pred kraj VI veka pre nove ere kao da je potvrđeno i rimskom tradicijom, po kojoj je poslednji etrurski vladar Rima pozvao vajara iz Veja da napravi statuu Jupitera od terakote za hram na Kapitolskom bregu.

Pročitano 9780 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 30 April 2019 11:08

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Apolon iz Veja