Artnit

Nedelja, 27 Mart 2016 11:48

Vaza Borgeze Istaknut

Monumentalna Vaza Borgeze u obliku zvona, izvajana je u Atini od pentelikon mermera, u drugoj polovini I veka pre nove ere kao vrtni ukras za rimsko tržište. Friz na njoj prikazuje thiasus, koji je u grčkoj mitologiji i religiji bio naziv za svitu boga Dionisa u stanju ekstaze, koja je često predstavljena kao pijana povorka u umetnosti. Danas se Vaza Borgeze nalazi u muzeju Luvr u Parizu.

Vaza Borgeze je visoka 1,72 metra, prečnika 1,35 metra. Ona stoji na širokom stubu u obliku stabljike sa linijskim motivom oko okrugle osnove, na niskom oktagonalnom postolju. Na njoj se nalazi dubok friz sa bareljefima i jednom izvrnutom dekorativnom ivicom nad ivicom donjeg dela vaze, gde su prikazane glave para satira, koji označavaju prethodno mesto za ručice.

Na frizu Vaze Borgeze prikazana je povorka okružena vinovom lozom, koja prati grčkog boga plodnosti Zemlje, vegetacije, vina Dionisa, umotanog u kožu pantera, koji svira aulos, nalik današnjem klarinetu ili oboi i njegovu ženu Arijadnu, koja svira liru. Dionis je prikazan polunag, sa krunom bršljana i vinom, dok drži svoj pehar. Figure ukrašene šišarkama igraju veselo uz zvuke muzike, prateći Dionisa koji predvodi pijančenje.

Jedan muškarac se ruši, pijan, a pridržava ga mlad pratilac, što podseća na ekscese koji su često pratili pijančenje. Za figure, prikazane na frizu Vaze Borgeze, koje prate Dionisa često se smatra da su satiri, ali oni nemaju rascepljene noge, niti repove kopitara, kako su tipično prikazivani na grčkoj keramici. Neke karakteristike ih identifikuju sa ličnostima kao što su Sileni. Za umotane figure se često smatra da su maenads, žene koje prate Dionisa, ali na vazi su prikazane ogrnute muške figure.

Pročitano 2355 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 09 Juni 2019 11:31

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Vaza Borgeze