Artnit

Četvrtak, 29 Novembar 2012 12:41

Crkva Svetog Marka – simbol Venecije Istaknut

Crkva Svetog Marka je dominantna građevina na istoimenom trgu u Veneciji. Spada među najlepše i najzanimljivije svetske crkve, a pažnju privlači svojim posebnim izgledom. Zbog raskošnog dizajna, pozlaćenih vizantijskih mozaika, i svog statusa kao simbola mletačkog bogatstva i moći, od XI veka naziva se Crkva od zlata. Građena je po uzoru na Baziliku Svetih apostola u Konstantinopolju koja do danas nije sačuvana, i na njoj se jasno vidi opčinjenost Venecije arhitekturom Istoka.

Crkva Svetog Marka je sagrađena u IX veku kao oltar za posmrtne ostatke Svetog Marka čije su mošti, prema predanju prokrijumčarili venecijanski trgovci iz Aleksandrije u Egiptu, u bačvi sa usoljenom svinjetinom. Ovaj događaj prikazan je na jednom od mozaika na ulazu u crkvu. Prva crkva je izgorela u velikom požaru, ali ni druga nije dugo trajala jer je dužd smatrao kako je previše skromna u odnosu na ostale crkve u gradu. Današnji izgled dobila je 1063. godine. Prvobitna Crkva Svetog Marka je bila neukrašena, bez fresaka i skulptura.

Crkva Svetog Marka je nastala spajanjem različitih stilova. Ima osnovu grčkog krsta upisanog u kvadratu. Svaki krak krsta je naglašen svojom posebnom kupolom. Kupole su obložene drvenim glavičastim krovovima pokrivenim bakarnim limom i imaju gizdave lanterne na vrhu da bi izgledale izdaleka još više i upadljivije.

Na pročelju crkve se nalazi pet portala sa nadvišenim lukovima. Središnji portal je ukrašen romaničkim reljefima sa motivima zodijačkih znakova, meseci i zanata. Pet arkada koje su iznad njih ukrašene su na vrhu šiljcima, spiralnom dekoracijom sa motivima lišća i statuama u poznom gotskom stilu.

Kupole, svodovi i zidovi crkve pokriveni su mozaicima od staklenih pločica koje blistaju u tonovima zlata i raznim bojama i izrađeni su u različitim stilovima, a inspirisani vizantijskim stilom. Vizantijski mozaici prekrivaju gotovo celu tavanicu, ali i dobar deo poda crkve. Mermerni pod je ispunjen geometrijskim uzorcima i animalnim dizajnima.

Najveće blago crkve je Pala d'oro koja je postavljena iznad glavnog oltara. To je kripta u kojoj je navodno sahranjen Sveti Marko. Ukrašena je safirima, smaragdima i rubinima iz Konstantinopolja. Izvorno je stajala iza oltara, ali se danas čuva u muzeju unutar crkve. Palom dominiraju prikazi iz života Isusa Hrista.

Na glavnom ulazu u crkvu nalaze se četiri pozlaćena konja od bakra iz doba Aleksandra Velikog, koji su doneti iz Carigrada i postavljeni na prednjem delu crkve oko 1254. godine. Sadašnji konji na fasadi su bronzane kopije, a originali su izloženi u muzeju unutar crkve.

Crkva Svetog Marka je simbol Venecije. Ona i danas svojim raskošnim izgledom, koloritom, neobičnim efektima svetlo-tamnog, kao i umetničkim remek-delima privlači pažnju turista i posetilaca iz celog sveta.

Pročitano 12205 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 21 Decembar 2013 18:44

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Crkva Svetog Marka – simbol Venecije