Artnit

Petak, 14 Juni 2013 20:38

Oskar Vajld - Prijateljstvo Istaknut

Ilustracija iz bajke Odani prijatelj Ilustracija iz bajke Odani prijatelj

Tako je mali Hans neumorno radio u svojoj bašti. Tokom proleća, leta i jeseni bio je veoma srećan, ali kad je došla zima, kako nije imao voća i cveća da iznese na pijacu, trpeo je glad i hladnoću i često bi odlazio u postelju grickajući samo suve kruške ili neki tvrd orah. A uza sve to, bio je potpuno sam, jer mlinar zimi nije dolazio da ga obiđe.

"Nema smisla da idem malom Hansu dok se sneg ne otopi", govorio je mlinar svojoj ženi, "jer kad je čovek u nezgodi, treba ga ostaviti samog i ne dosađivati mu posetama. To je, na koncu, moje mišljenje o prijateljstvu i siguran sam da imam pravo. Pričekaću da grane proleće i onda ću ga posetiti, a on će mi dati punu korpu prvog cveća, i to će mu pričiniti veliko zadovoljstvo."

"Ti uvek brineš o drugima", odgovorila mu je žena, sedeći u svojoj udobnoj naslonjači kraj ognjišta u kom su plamtele borove cepanice, "i to zaista brineš. Prosto je uživanje čoveku da te sluša kako govoriš o prijateljstvu. Uverena sam da ni naš papa ne može reći tako divne misli kao ti, iako živi u trospratnoj kući i nosi zlatan prsten na malom prstu."

Iz bajke Odani prijatelj

Pročitano 12556 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 11 Novembar 2016 12:19

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Oskar Vajld - Prijateljstvo