Artnit

Sreda, 05 Juni 2013 20:04

Kaligrami Istaknut

Kaligram Gijoma Apolinera Kaligram Gijoma Apolinera

Zbirka pesama Kaligrami francuskog pesnika, dramaturga i kritičara Gijoma Apolinera objavljena je 1918. godine, neposredno posle njegove smrti. U Kaligramima se više osećaju nova traženja u poeziji, ne samo Apolinera, već i niza drugih savremenih pesnika i umetnika, a posebno slikara. U njima se oseća potreba savremene, nove poezije da obuhvati sav život, pre svega moderan, ali i život uopšte, u njegovoj raznovrsnosti i sa svim kontrastima i protivrečnostima.

Kaligrami, zbirka lirskih ideograma, kako ih je Apoliner isprva nazvao, dočaravaju teme i motive kojima se pesnik bavio. Apoliner je uneo nešto više od dvadeset "kaligrama" (oko četvrtine cele zbirke) u kojima je tipografskim putem, osobenim rasporedom redova i slova dočaran predmet koji je tema pesme. Tako su poetski i slikovno dočarani kiša, mandolina, karanfil, bambus, veza sa cvećem, konjska glava, golubica i vodoskok, kao i druge teme pesama. Spajanje crteža, odnosno slikarskih elemenata sa poetskim, međutim vodi preko francuskog XVII i XVI veka do antičke književnosti. Apoliner je samo razvio taj način spajanja poezije i slikarskih elemenata i obogatio ga svojom maštom.

Teme pesama su ranije opšte i večne teme Apolinera, kao što su ljubav, smrt, prolaznost, žaljenje za prošlošću. Značajno mesto zauzima u zbirci tema rata, i to ne samo rata kao patnje i stradanja, nego i rata i borbe kao izvora ljudske solidarnosti i egzaltacije. Tako rat postaje zanosan vatromet, uzvišen u svojoj blještavoj stravičnosti.

U nekim pesmama Apoliner kubistički raščlanjuje stvarnost, a zatim je sastavlja prema svojoj želji i potrebama. Zbog toga ponekad izgleda da se u njima sukobljavaju dva pesnička jezika, jedan koji je sav u znaku iskidanosti, ređanja, a drugi u lirskom usponu i zanosu. U Kaligramima se javlja i jedna naročita vrsta pesničkih ostvarenja, takozvana "pesma-razgovor". Ove pesme su sastavljene od odlomaka običnih, svakodnevnih razgovora koje pesnik sluša oko sebe na ulici, u kafani ili na nekom drugom mestu. Ipak, Apoliner ostaje veran i tradiciji, ponekad sa naivnom i ljupkom romantičarskom nostalgičnošću i parnasovskom muzikalnošću.

Prva pesma Kaligrama, Veza (Liens) je odraz želje za univerzalnim komuniciranjem, za sveopštom povezanošću, ljudi i stvari. Ljudski glasovi koji se dovikuju, železničke šine i podmorski kablovi simbolično ukazuju na komunikaciju ljudi.

Pesma Lepa riđokosa (La Jolie Rousse), je poslednja u zbirci, i svojim mestom i sadržinom kruniše Kaligrame. Nastala je nekoliko meseci pre pesnikove smrti i posvećena je njegovoj supruzi, riđokosoj Žaklini Kolb, koja je sa njim podelila samo poslednje mesece njegovog života. Pesma je neka vrsta Apolinerovog estetičkog kreda i pesničkog testamenta. U isto vreme gord i ponizan, pesnik se obraća onima koji će suditi o njemu, tražeći blagost od njih, ali ne krijući veru u svoju umetnost i budućnost punu obećanja.

Gijom Apoliner je radio sa slikarima kubistima, najviše sa Pablom Pikasom na izgrađivanju njihove estetike. U zbirci Kaligrami spojio je slikarske elemente sa poetskim i tako pesmama dao jednu novu dimenziju. Na taj način je poezija postala maksimalno stvaralački čin.

Pročitano 13549 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 26 April 2019 11:04

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Kaligrami