Artnit

Četvrtak, 12 Septembar 2019 09:57

Zlatoruni ovan Istaknut

Ilustracija narodne bajke Zlatoruni ovan Ilustracija narodne bajke Zlatoruni ovan

Narodnu bajku Zlatoruni ovan je zapisao Lazar Marjanović, grčki učitelj u Zemunu, i poslao Vuku Stefanoviću Karadžiću koji ju je uvrstio u zbirku Srpske narodne pripovetke i objavio u Beču u štampariji Jermenskog manastira 1853. godine. Njena osnovna poruka je da se slab, nejak, obespravljen, marginalizovan čovek koji je u bajci predstavljen u liku siromašnog mladića može uzdići i pobediti svoje neprijatelje. On rešavanjem teških zadataka dokazuje svoju vrednost i biva za to nagrađen na kraju rukom careve kćeri.

Lovca koji je lovio u planini ubija ovan sa zlatnom vunom, a društvo koje ga je našlo odnelo ga je kući i zakopalo. Kada je njegov sin porastao, od majke traži očevu pušku koju je ona davno okačila o klin. Pošto je nije dobio, on je krade i odlazi u lov. Kada je sreo zlatnog ovna nije se uplašio njegovih pretnji, pomolio se bogu, opalio i ubio ga, a njegovu kožu zderao. Car koji je čuo za neobičnu kožu ovna zapoveda da mu se donese i od mladića želi da je kupi. Kako mladić ne želi da je proda, njegov stric nagovara cara da mu postavi nerešive zadatke, i stričeva zloba postaje faktor konačnog zadovoljenja socijalno-psihološke pravde.

Mladić je morao da izvrši tri zadatka, tri puta se žali majci i tri puta sreće mudru devojku koja mu pomaže. Prvi zadatak je bio da posadi vinograd i da za sedam dana donese s njega novo vino. Uz pomoć devojke on nabere grožđa iz vinograda, izmulja i odnese caru slatko vino i u marami grožđe. I drugi zadatak da caru napravi dvor od vilijevskih zuba, on ispunjava uz pomoć devojke. On traži od cara lađu sa trista akova vina i trista akova rakije i dvadeset dunđera, pa zagrađuje vodu između dve planine i usipa u nju vino i rakiju. Viljevi su tu pili vodu, opili se i popadali, a dunđeri su im sve zube izrezali i stavili na mesto gde je car hteo da mu se sagradi dvor. Da bi ispunio treći zadatak mladić je trebalo da dovede carsku devojku. I u rešavanju ovog zadatka mudra devojka mu opet pomaže i on od cara dobija galiju sa kojom kreće na put. Doveo je carsku devojku, ali pre nego što je došao do cara, na carevo naređenje odsekli su mu glavu. Carska devojka je uzela živu vodu, polila i spojila glavu, i on je ponovo oživeo. Kada je to video, car je poželeo da sazna da li se više zna kada se ponovo proživi, pa zapovedi da i njemu odseku glavu i da ga devojka živom vodom proživi. Pošto su caru odsekli glavu, carska kći je samo odmahnula glavom i odmah napisala ocu knjigu i rekla sve kako je bilo i da ona hoće da pođe za mladića. Narod je priznao da je pravo da mladić uzme carevu kćer i da caruje. I tako se mladić oženio sa carevom devojkom i postao car, a momci što su sa njim išli su se oženili devojkama koje su bile pored carske kćeri i postali velika gospoda.

Pročitano 6331 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 10 Oktobar 2019 10:37

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Zlatoruni ovan