Artnit

Subota, 04 Avgust 2018 10:36

Efraim Kišon - Čovek u životu može mnogo postići lažima, ali lažima ne može da nasmeje ljude Istaknut

Dizajn korica knjige Jednodnevne mušice žive duže Dizajn korica knjige Jednodnevne mušice žive duže

Humorističko delo je ili zabavno ili nepodnošljivo. Tu nema sredine, baš kao što je to slučaj i sa telefonskim brojem koji otprilike znamo, ili sa ženom koja je tek malo trudna.

Satira nije, na žalost, nikakvo oružje, nego u najboljem slučaju ogledalo u kojem svako može da prepozna svoje pravo lice.

Od satiričara se može svašta zahtevati, osim bilo kakve ideologije. Naime, njegov zadatak je da dovodi u pitanje svaku životnu manifestaciju, svaki događaj, svaku emociju, ukratko sve, pa i vlastito uverenje.

Humorista se u suštini ni po čemu ne razlikuje od ostalih ljudi. Razlikuje se samo po jednoj bitnoj osobini - zastupa samo svoje mišljenje. On je ni manje ni više nego detektor laži na dve noge, potpuno automatizovani rendgen aparat koji prozire dvoličnost, termometar laži koji sa nepokolebljivom sigurnošću konstatuje - nasmejao si se zato što si čuo istinu.

Čovek u životu može mnogo postići lažima, ali lažima ne može da nasmeje ljude.

Humorista plače nad svetom i smeje se samom sebi. Ali, za razliku od klovna, na nogama nema prevelike cipele već u najboljem slučaju, prejake naočare na nosu.

Iz knjige Jednodnevne mušice žive duže

Pročitano 1914 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Efraim Kišon - Čovek u životu može mnogo postići lažima, ali lažima ne može da nasmeje ljude