Artnit

Subota, 20 Maj 2017 10:47

Oprosti kamenu što ćuti Istaknut

Ivan Šiškin - Kamenje Ivan Šiškin - Kamenje

Pesma Oprosti kamenu što ćuti pripada zbirci pesama Kamena uspavanka Stevana Raičkovića, objavljenoj 1963. godine. U njenom središtu je isti motiv (kamen) i isto sadržinsko središte, kao i u zbirci Kamena uspavanka. Kroz personifikaciju kamena, naglašavanjem njegovih bitnih svojstava neoglašavanja, ćutanja, tajnovitosti, pesnik poziva čitaoca za razumevanje svega onog što ga okružuje, kao i za prihvatanje sveta sa svim njegovim raznolikostima.

Pesma Oprosti kamenu što ćuti se sastoji od četiri strofe, dva stiha u katrenima i druga dva u tercinama. U njoj se pesnik obraća čitaocu.

U pesmi Oprosti kamenu što ćuti ambijent ispunjen kamenjem ukazuje na tišinu, mir, samoću i ćutanje. Pesnik traži od čitaoca da “oprosti kamenu što ćuti i što tajnu sakriva“. On naglašava proticanje vremena “kap po kap u prazan krug“, kome se ne vidi kraj i odlazi bespovratno. Pošto niko ne zna šta ga čeka u budućnosti, pesnik poziva čitaoca da oprosti i bude jedno sa svetom oko sebe. On traži da oprosti ptici “koja i dahom hoće da ti postane drug“, “senci što ga prati i vetru i reci što šumno promiče“. Samoća i praznina su nešto što je jače od čoveka i vrte ga u krug, i zato pesnik kaže čitaocu: “Zagledaj se u tanke vlati i reci nečem malom: hodi.“ Ovi stihovi o obraćanju nečem malom izražavaju težnju da se čuje i oseti život prirode. Poslednja slika je ispunjena letom ptica sa “plavog mira“ na tople boje suncokreta i ukazuje na prijatne zvuke i boje prirode.

Pročitano 3270 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 23 Septembar 2020 10:39

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Oprosti kamenu što ćuti