Artnit

Petak, 14 April 2017 11:02

Student Istaknut

Nikolas Turnije - Odricanje Svetog Petra Nikolas Turnije - Odricanje Svetog Petra

Suočen sa jakim kašljem, Anton Pavlovič Čehov je napisao kratku priču Student, dok je bio na mesečnom odmoru u Jalti, gradu za koga je smatrao da je "uvek tako dosadan". Priča koja je u početku nosila naziv U večernjim satima, objavljena je u aprilu 1894. godine u novinama Russkie Vedomosti, a kasnije iste godine pod nazivom Student u zbirci Bajke i priče. Priča Student na samo četiri strane, bila je jedna od najkraćih priča Čehova i po njegovim rečima je bila i njegova omiljena kratka priča.

Na Veliki petak uveče 22-godišnji student bogoslovije Ivan Velikopolski, sin crkvenjaka vraća se kući, razmišlja o svom životu i istoriji i ne vidi ništa osim očaja. Na svom putu sreće udovice Vasilisu i Lukeriju, majku i kćerku koje se greju oko vatre. Kako se spušta hladno vetrovito veče, on im se pridružuje i dok se greje pored vatre priča im priču o apostolu Petru, koji je noć pre nego što je Isus Hrist umro bio toliko uplašen za svoj život da je negirao da poznaje Isusa, ne jednom, već tri puta. Isus Hrist predskazuje na Tajnoj večeri da će ga se apostol Petar tri puta odreći pre nego što petao zakukuriče tri puta. Apostol Petar je ispunio ovo proročanstvo bojeći se od osvete naroda. On sledi Isusa dok ga hapse i pridružuje se nekim ljudima u dvorištu koji stoje oko vatre, i triput ga sumnjičavo pitaju da li zna Isusa, i on triput negira poznanstvo. Kada petao kukurikne apostol Petar shvatajući šta je uradio, ispunjen kajanjem "izašao je napolje i zaplakao gorko". Dve žene su duboko dirnute ovom pričom, a Vasilisa počinje da plače. Ivan se oprašta sa udovicama i nastavlja put kući, misleći da je njegova priča uznemirila Lukeriju i rasplakala Vasilisu zato što je priča bila za njih važna, čak i devetnaest vekova kasnije. Dok se vozi trajektom u svoje selo, Ivan počinje da veruje da su istina i lepota veza svih ljudskih života i "život mu izgleda divan, čudesan i ispunjen uzvišenim značenjem".

Jednostavna, kratka priča Student beleži duboko mistično iskustvo. Ona govori o izdaji i kajanju kao veoma humanoj sekvenci, ali takođe nudi nadu praštanja. Apostol Petar na kraju postaje jedan od najvećih svetaca. Takođe, ljudska slabost i potreba za iskupljenjem povezuju sve nas, prošlost, sadašnjost i budućnost. Istovremeno se ističe da je ono što je zaista važno u životu ljudska povezanost i osećaj bliskosti sa drugima. Usamljenost koju Ivan oseća na početku priče prekida njegovo osećanje povezanosti sa svojom zajednicom i onima oko njega. On shvata da je njegov život deo ovog "lanca događaja" i nije beznačajan. Ovo je utešno razumevanje za sve čitaoce, ali takođe i daje svakom od nas prećutnu odgovornost za ono što se dešava sa onima oko nas.

Pročitano 3114 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Student