Artnit

Subota, 20 Avgust 2016 10:41

Poema bez heroja Istaknut

Plakat za pozorišnu predstavu Poema bez heroja Plakat za pozorišnu predstavu Poema bez heroja

Početkom Drugog svetskog rata Ana Ahmatova je bila svedok dugotrajne opsade Lenjingrada, današnjeg Sankt Peterburga. 1940. godine ona počinje da piše zbirku pesama Poemu bez heroja, koja je bila posvećena uspomeni na sve njene prijatelje i građane koji su poginuli tokom 872 dana opsade grada. Radu na ovoj zbirci posvetila je 22 godine svog života, a napisana je u Lenjingradu, Taškentu i Moskvi. Zbirka poema bez heroja je jedan od njenih najdužih i najpoznatijih radova, i smatra se takođe jednom od najboljih zbirki pesama XX veka.

Poema bez heroja je epska zbirka pesama u kojima više glasova i različitih žanrova čine lirsku hroniku. Sveobuhvatna tema u ovoj zbirci uvodi se kroz frivolnog Harlekina i maskenbala, koji se otvara i vodi ka završnom delu, ka sablasnom duplom zatvoreniku. Ana Ahmatova opisuje predrevolucionarne godine u Rusiji, vreme svoje mladosti i ulaska u književnost. Ovaj period ona posmatra sa istorijske distance kao svedok strašnih događaja i tragičnih sudbina većine svojih prijatelja i poznanika.

Poema bez heroja je zapis toka svesti. Simetrija između ličnog sećanja Ane Ahmatove i pesme se uspostavlja veoma rano, kada se opisuje "odsutno druženje" u kojem će "sveti dolazak biti četrdeset prve godine". Ovaj dolazak uzima oblik pantomimičara koji upada u njenu sobu dok se ona pakuje da se evakuiše iz grada, gledajući tragove izgubljene prošlosti. Smisao odsutnog druženja prikazan je kroz sablasno prisustvo mrtvih, očuvanje drugarstva onih koji mogu da žive samo u mašti pesnikinje.

Pročitano 3007 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 27 Avgust 2020 10:33

Srodni članci

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Poema bez heroja