Artnit

Subota, 19 Juli 2014 20:46

Vukadin Istaknut

Dizajn korica knjige Vukadin Dizajn korica knjige Vukadin

Stevan Sremac u romanu Vukadin prikazuje oštrim satiričnim perom modernu Srbiju u koju sve više prodire evropski, zapadnjački način života. Težište u romanu nije na fabuli, ni na digresijama, nego na liku glavnog junaka Vukadina, grotesknog užičkog praktikanta, koji predstavlja reprezentativni tip tadašnje Srbije. Lik Vukadina naslikan u znaku oštre karikature i ljute satire spada u najveće domete u karakterologiji Stevana Sremca.

U liku Vukadina Stevan Sremac prikazuje tip malog ariviste iz tadašnje Srbije, patrijahalnog brđanina, koji je sišao iz sela u grad. Bacivši ponos i obraz pod noge, oslobodivši se tereta moralnih i intelektuanih obzira, on postaje beskrupulozan i ne bira sredstva da uspe. Međutim, on nema želju da postigne veliki uspeh u društvu, da osvoji Beograd i uopšte ne nalikuje na srpskog Ežena de Rastinjaka. Njegovi ciljevi su uvek sitni i beznačajni, i ne idu dalje od nekog mesta gde se malo radi, a dosta zarađuje.

Usud Vukadina je u tome što mu ne polazi za rukom nikada da pređe put do ostvarenja svojih ciljeva i zato se uvek nalazi na početku. Čak i kada počne nešto da izgleda dobro i čini se da će bogzna dokle dogurati, sve se na tome i završi. U samom Vukadinu splasne prvobitno oduševljenje i on opet ne može nikuda dalje od početka. On je uvek na početku, često menja zanimanja, stalno počinje iznova. Prvo je bio šegrt, a kada mu je dosadilo šegrtovanje, postao je đak, ali ni školu nije završio, iako su se u početku svi divili njegovoj bistrini i marljivosti, i na kraju odlazi u činovnike gde ne može da napreduje dalje od mesta praktikanta.

Vukadinu nedostaje smisao za istrajan i mukotrpan rad. Zato se da bi ostvario svoje ciljeve, služi lukavstvom, prevarom, blefom. Njegovi izuzetni i iznenadni "podvizi", koji izazivaju divljenje sveta, u stvari, samo bacaju prašinu u oči, prikrivaju nedostatak njegovih sposobnosti, obrazovanja i smisla za rad. U životu je Vukadin izvršio dva takva "podviga". Prvi "podvig" je opisan na početku romana, kada se kao dete, iz kraja gde je hajdučija bila tradicionalna, zbog očevih batina odmetnuo u hajduke. To je bila imitacija sličnih "junačkih" dela koja su činili zemljaci, pa i njegov otac. Drugi "podvig" je opisan na kraju romana, kada je u areni cirkusa ukrotio neukrotivog magarca Bucefalosa. Postavši tada skoro nacionalni junak Vukadin dobija ukaz na službu "đumrukdžije", carinika koji nikada ne bi dobio redovnim putem. U drugom "podvigu", neki kritičari su videli običnu lakrdiju, koja je istovremeno sadržala i najdublju istinu o srpskim naravima i srpskoj sredini, gde se malo cene sposobnosti, znanje i rad, a najveći uspesi se postižu na lak i jeftin način.

Pročitano 7168 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Vukadin