Artnit

Četvrtak, 17 Juli 2014 21:44

Vukov gaj Istaknut

Feliks Valoton - Šiblje Feliks Valoton - Šiblje

U kratkim, sažetim pripovetkama Petar Kočić je umetnički obradio i verno, realistički izrazio nevolje bosanskih planinskih seljaka i naglasio nacionalnu i socijalnu porobljenost koja je pritisla narod, u prvom redu seljaštvo. Istovremeno on oživljava i borbenu tradiciju kao sredstvo koje u narodu u vreme nacionalnog ropstva održava budnu svest i protivtuđinsko raspoloženje. Buntovnost Petra Kočića je dobila najviši umetnički izraz u pripoveci Vukov gaj, verovatno njegovoj najefektnijoj prozi.

Slika narodne borbe u pripoveci Vukov gaj je direktno prikazana kroz pobunu naroda na Zmijanju protiv tuđinskih izrabljivača. U pričanju Petra Kočića se prepliću drevne legende i predanja. Glavni junak pripovetke Vuk, potiče sa bosanskog terena, i njega su kao nahoče za vreme jedne bune našli seljaci u planini. Njegov lik je naslikan realistički i po svojim glavnim crtama je ograničen na osnovne seljačke nevolje. Vuk uvek tih i smiren, ali usamljen i zatvoren u sebe, celog svog veka se trudio oko podizanja šumice koja je po njemu nazvana Vukov gaj. Ovaj gaj je postao pravo narodno svetilište, mesto gde se drže narodni zborovi i svetkovine. Za tu skoro sakralnu šumu Vuk i ceo kraj su bili vezani "nečim tajanstvenim i jezivim". Kada su stranci došli da seku šumu, narod se pobunio ne samo zbog toga što se otima tuđe dobro, već i zato što je povređena narodna svetinja.

Pripovetka Vukov gaj Petra Kočića je protkana lirskim elementima. U njoj se spaja slika tegobne stvarnosti porobljenog naroda i buntovnički zanos, realizam i romantizam.

Pročitano 10030 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 10 Mart 2020 11:53

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Vukov gaj