Artnit

Četvrtak, 12 Decembar 2013 18:13

Jadi mladog Vertera Istaknut

Prvo izdanje knjige Jadi mladog Vertera iz 1774. godine Prvo izdanje knjige Jadi mladog Vertera iz 1774. godine

Johan Volfgang fon Gete, najsvestraniji nemački romantičarski književnik i mislilac, napisao je najpopularniji epistolarni roman Jadi mladog Vertera. Posle objavljivanja ovog kratkog romana 1774. godine, Gete već u dvadeset i petoj godini postaje slavan kao retko koji pisac pre njega.

Roman Jadi mladog Vertera proizašao je iz književnog pokreta Sturm und Drang i predstavlja vrhunac predromantističkog pokreta. Pisan je u formi epistolarnog romana, romana u pismima koji je bio popularan u XVIII veku, jer je bio pogodna književna forma za izražavanje osećanja ličnosti. Kroz intimna pisma glavnog junaka Vertera upoznaje se njegov unutrašnji, psihološki svet, dok se o karakterima ostalih likova saznaje samo ono što Verter o njima spominje.

Roman ima dva pripovedača, jedan je u prvom licu, to je ujedno i sam lik Vertera, a drugi je sveznajući pripovedač u trećem licu. Veći deo romana napisan je u obliku pisama koja Verter piše prijatelju Vilhelmu. Likovi su zasnovani na stvarnim osobama iz Geteovog života. Osnova za stvaranje lika Vertera je bio Geteov prijatelj Jeruzalem koji je zbog ljubavi počinio samoubistvo.

Tema romana Jadi mladog Vertera je sentimentalna ljubav u čijim okvirima se nalazi darovit i samosvestan mladić Verter. On živi u nemačkom društvu XVIII veka koje karakterišu stroge društvene norme i društvena nejednakost i zato uporno teži potpunoj slobodi. Slobodu će pokušati da nađe u svetu prirode sa kojom oseća bliskost, svetu umetnosti i lutanjima. Pošto ne može u životu da pronađe interesovanje i uporišta na kojima bi mogao graditi ispunjen ljudski život, ljubav mu postaje opsesija. Običnu provincijsku devojku Lotu, koja je bila verena za njegovog prijatelja, državnog činovnika Alberta, doživljava kao svoj ideal. Međutim, pošto uvidi bezizlaznost svoje ljubavi prema Loti, priroda postaje njegovo najveće zlo, proganja ga i razdire i nastupa jesen. Tada počinje da čita Osiana i ponire u hladnoću opisanih krajolika. U stanju potpunog beznađa on je na kraju izvršio samoubistvo. U smrt ga je oterala nemoć da zamisli život bez neostvarenih ideala. Za njega je smrt bila jedina prava sloboda i jedini izlaz.

U oblikovanju ljubavnog konflikta u romanu Jadi mladog Vertera Johan Volfgang fon Gete unosi problem borbe za slobodu i svestran razvoj ličnosti u skučenim okvirima sveta u kojem u ime "zadovoljenja potreba društva" postoje "ograničenja za pojedince". Kroz Verterovu ljubavnu strast, koja se polako razvija u sentimentalno stanje "bolesti na smrt" iz kojeg neminovno proizilazi samoubistvo, kao poslednji čin njegovog samoopredeljenja Gete prikazuje univerzalnu nerešivu protivrečnost izmedu razvoja ličnosti i tiranskog i skučenog društva. Ovim romanom se ističe pogled na svet, kasnije poznat pod nazivom "verterizam", čije karakteristike nosi njegov glavni junak, Verter.

Pročitano 5673 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 17 Juli 2019 14:06

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Jadi mladog Vertera