Artnit

Nedelja, 20 Avgust 2023 15:52

Meri Kasat - Pismo Istaknut

U aprilu 1890. godine Meri Kasat je prisustvovala izložbi japanskih obojenih drvoreza u Školi lepih umetnosti u Parizu. Nakon ovog događaja do 1891. godine radila je seriju od deset grafika u boji na kojima prikazuje uobičajene trenutke iz života modernih žena iz više klase. Na ovim grafikama je očigledan uticaj japanskih majstora Utamara i Tojokunija. Grafika Pismo iz ove serije, koja se danas nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku urađena je tehnikom suve igle i akvatinte na papiru.

Grafika Pismo prikazuje ženu koja sedi za stolom i mirno zapečaćuje kovertu ne pokazujući ništa od sanjive sentimentalnosti i više je od neobične žanr slike. Slikajući ženu u enterijeru Meri Kasat je davala izjavu o načinu na koji su žene živele, a društveni običaji ograničavali njihove aktivnosti van kuće.

Tema grafike Pismo odražava fokusiranost Meri Kasat na figure u enterijeru. Njena kompozicija balansira šare (tapeta, ženska haljina) sa jednobojnim oblastima boje (vertikalna poleđina stola, papir pisma i koverat) i približava posmatrača plitkom prostoru sobe gde je umetnuta perspektiva očigledna u neobično iskrivljenoj ploči za pisanje na stolu. Na ove stilske izbore je uticala tradicionalna japanska grafika, ali ženska odeća i drugi predmeti su savremeni detalji sveta Meri Kasat. Stručno nanošenje delikatnih linija suve igle, posebno tanke kose i trepavica sa akvatintom plave i ružičaste boje nalik akvarelu je izuzetan tehnički podvig. Meri Kasat je na postavci sarađivala sa mladim štamparom Modestom Lerojem, na šta ukazuje rukom pisani natpis ispod slike. Ovo priznanje je možda bilo znak rada na projektu ili japanske tradicije uključivanja potpisa umetnika i štampara na delu.

Pročitano 796 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Meri Kasat - Pismo