Artnit

Sreda, 11 Mart 2020 11:56

Petoprst - Potentilla Istaknut

Ukrasni cvetni grm Potentilla ima petoprsne listove po kojima je i dobio svoje poznato ime petoprst. Može da poraste u visinu do 1,5 metra. Krase je cvetovi bele, žute, narandžaste, ružičaste ili crvene boje koji se pojavljuju od kraja proleća do početka jeseni i gusti čipkasti listovi.

Petoprst dobro podnosi hladnoću, sušu i vlagu. Sadi se tokom hladnijih meseci, u proleće ili u jesen.

Iako petoprst može da se gaji na svakom zemljištu, najbolje uspeva na umereno plodnom zemljištu i tolerantan je na glinasta, alkalna, kamenita, suva ili slaba zemljišta dok je dobra drenaža. Odgovaraju mu sunčana i polusenovita mesta. Najbolje cveta na mestima na kojima dobija najmanje šest sati sunca.

Dok se ne prilagodi tlu, petoprst treba redovno zalivati prve dve godine nakon sađenja, a kasnije samo kada duže traje sušni period.

Preporučuje se prihranjivanje petoprsta jednom mesečno. Žuti listovi ili zastoj u rastu mogu biti simptomi nedostatka gvožđa. Zato zemlju treba dva do tri puta godišnje obogatiti gvožđem.

Da bi dugo i obilno cvetao i lepo izgledao, petoprst treba da se redovno orezuje krajem februara i u martu, a nakon cvetanja u oktobru mesecu. Jednom godišnje se uklanjaju stare i oštećene grane, a ostale skraćuju za trećinu.

Petoprst se razmnožava reznicama u kasno proleće ili leto.

Petoprst se sadi uz ivičnjake, za odvajanje površina ili kao okvir za vrtne leje. Koristi se i za formiranje živih ograda i pokrivanje zemljišta. Može da ukrašava i vrtni kamenjar, a manji varijeteti i žardinjeru ili veću saksiju. Kao ukrasni grm lepo izgleda u kombinaciji sa berberisom, četinarima kupaste forme i oko ukrasnog drveća koje nema veliku krošnju.

Zanimljiv je varijetet Potentilla fructicosa sa tamnoružičastim cvetovima koji pokrivaju biljku od vrha do dna.

Pročitano 2420 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Petoprst - Potentilla