Artnit

Četvrtak, 18 Oktobar 2018 10:44

Limun verbena - limunovac Istaknut

Mirisna vrsta verbene Lippia citriodora poznata zbog jakog mirisa listova na limun vrlo sličnog mirisu limunske trave, koji se širi čak i ako se sam lagano dotakne u prolazu poznata je po imenima limun verbena, limunovac, citronela, citronovac, zeleni limun, dubrovački začin. Kao saksijska i baštenska biljka unosi miris u svaki prostor, a posebno se dobro slaže s bosiljkom i kaduljom. Takođe, koristi se kao lekovita i začinska biljka, a i kao rezano cveće za mirisne bukete.

Lippia citriodora pripada porodici verbena (Verbenaceae). Ime vrste citrodora, potiče od reči citrus, što znači limun i odorus što znači mirisan. Poreklom je iz Severne i Južne Amerike. Godine 1794. preneta je iz Čilea u Evropu.

Višegodišnja zimzelena biljka limun verbena je grm koji obično poraste do visine od 150 santimetara. Dugi, tanki svetlozeleni listovi rastu po tri u grupi. Cveta od jula do septembra. Cvetovi su sitni, beličasti ili svetloljubičasti sa četiri latice, skupljeni u duguljaste klasaste cvasti, a rađaju mesnate plodove.

Sveži i suvi listovi limun verbene se koriste za izradu čaja sami ili u kombinaciji s mentom ili šipkom. Takođe, se koriste kao začin, za pripremanje niskokaloričnih svežih napitaka i dodaju u salatu, džemove, poslastice, pudinge.

Limun verbena se koristi za proizvodnju parfema i sapuna. Slično kao lavanda koristi se i kao osveživač rublja u ormanima.

Kao lekovita biljka limun verbena se koristi za lečenje astme, prehlade, groznice, probavnih smetnji i želudačnih tegoba. Njena eterična ulja se koriste za kozmetičke i medicinske svrhe.

Pročitano 6021 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 02 Novembar 2018 12:21

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Limun verbena - limunovac