Artnit

Sreda, 01 Avgust 2018 10:37

Nega Eukomisa Istaknut

Eukomis je rod lukovičastih biljaka čije vrste imaju cvet nalik na ananas. Njegove vrste su poznate po nazivima ananas cvet, ananas ljiljan, vrtni ananas. U toplijim krajevima se gaje kao baštenske biljke u vrtu, a u drugim područjima kao saksijske biljke na terasama i balkonima.

Eukomis se razmnožava mladim lukovicama koje se retko formiraju oko matične lukovice. Lukovice sadrže alkaloide i treba ih držati dalje od male dece.

Lukovice se sade krajem marta i početkom aprila na toplo, svetlo, sunčano mesto, koje je zaštićeno od vetra ili u polusenku, u bogatu, rastresitu zemlju sa dobrom drenažom. U vrtu se sade na dubinu od 10 do 15 santimetara, a kada se sade u saksiji vrh lukovice treba da bude u nivou površine supstrata.

Između dva zalivanja Eukomisa površina zemlje treba da se prosuši. U periodu od nicanja do cvetanja zaliva se oskudno i 3 do 4 puta prihranjuje. Kada iznikne zaliva se više i redovno prihranjuje, najbolje jednom nedeljno.

Nakon precvetavanja listovi Eukomisa žute. U vrtu se lukovice vade u kasnu jesen i mogu da se stave u suv supstrat, kao što su na primer drvena vuna, piljevina ili pesak i u toku zime ostavljaju na tamnom mestu na temperaturi od oko 10 stepeni. Kada je u saksiji tokom zime lukovice mogu da ostanu u saksijama bez zalivanja, na hladnijem mestu, od 6 do 10 stepeni. U krajevima sa blažim zimama lukovice mogu da se zaštite na primer grančicama ili tresetom i tako prezime u vrtu.

Osim iz lukovica, Eukomis se može odgajiti iz semena, lisnih reznica i iz dela ("listića") lukovice. One će prvi put cvetati za 3 do 4 godine.

Pročitano 3066 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 12 Oktobar 2020 11:04

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega Eukomisa