Artnit

Petak, 22 Juni 2018 10:34

Hortenzije u saksiji Istaknut

Hortenzije u saksiji mogu da ukrašavaju terase i balkone, a izgledaju zanimljivo kada se zasade same ili u kombinaciji sa zelenim biljkama u žardinjerama. Da bi imale veliki broj cvetova u sezoni možete da sadite vrste hortenzije koje cvetaju više puta. Iako im je potrebno mnogo vode, one su veoma otporne.

Za sađenje se preporučuju sadnice hortenzije od oko 38 santimetara u obimu i upotreba pripremljene mešavine. Za napredovanje baštensko zemljište može biti preteško.

U velikoj saksiji hortenzija može da poraste i do 60 santimetara u visinu i isto toliko u širinu. Da bi napredovala napravite dobru drenažu u njoj. Velikim biljkama u saksiji treba stalno zamenjivati površinski sloj zemlje, a svake dve godine ih presaditi u veće saksije.

Hortenziji je potrebno mnogo svetlosti, ali joj ne odgovara mesto na direktnom suncu, jer će jako sunce uništiti cvetove i listove. Takođe, ne treba ni da bude u punoj senci, jer listovi žute.

Iako hortenzija voli vodu, ne treba je preterano zalivati. Takođe, ne sme da stoji u vodi, a nakon zalivanja podmetač se prazni. Ako pokazuje znake sušenja, potrebno je da se svaki ili svaki drugi dan uroni u posudu sa vodom oko 10 minuta, a prijaće joj i orošavanje prskalicom.

Kada je zemlja u saksiji suva, cvetovi hortenzije klonu, ali se posle zalivanja brzo povrate. Ali, ne treba je često ostavljati suvom, jer je to iscrpljuje.

Hortenzije se ne smeju zalivati veštačkim đubrivom. Prihranjuju se dva puta godišnje veštačkim đubrivom 10-10-10 u rano proleće i u kasno leto.

Da joj se zemlja ne bi potpuno smrzla, zimi hortenziju treba preneti u zatvoren prostor i održavati iste količine vlage u korenju.

Kako bi se podstaklo cvetanje hortenzije, treba redovno uklanjati uvele cvetove.

Nakon cvetanja hortenzija se orezuje. Podrezuje se novi izdanak, koji je zelen i pegav na dva para listova i može da se iskoristi za razmnožavanje. Gornjih 10 do 15 santimetara orezanog izdanka može da se zabode u oštri pesak pomešan sa malo treseta, koji se drži vlažnim na temperaturi od 13 do 16 stepeni.

Pročitano 4502 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Hortenzije u saksiji