Artnit

Utorak, 04 Avgust 2015 11:15

Kurika - drvoguš Istaknut

Kurika, koja je poznata po nazivu drvoguš, se gaji kao ukrasna biljka u vrtovima, ali i na terasama i balkonima. Neke vrste kurike se gaje kao ukrasni grmovi u vrtu, za formiranje grmastih ivica ili žive ograde. U toku cele godine mogu da budu ukras u kamenjaru. Njeni plodovi izgledaju zanimljivo u vazama i kao deo cvetnih aranžmana.

Kurika, čiji je latinski naziv Euonymus, je rod iz porodice kurikovki (Celastraceae), koji obuhvata oko 130 vrsta, zimzelenih i listopadnih grmova, puzavica i nižeg drveća, koji potiču iz Azije.

U zavisnosti od vrste kurika može da poraste u visinu 50 cm do 5 m, kod vrsti koje imaju uspravnu formu. Grančice su četvrtaste. Listovi su eliptični, glatki, blago nazubljeni oko celog oboda, naspramno raspoređeni. Cvetovi su sitni, neupadljivi, zelene ili žute boje, sa 4 do 5 kruničnih listića. Plodovi, nalik na ružičasto-crvene bobice sa 3 do 5 okca, sadrže narandžasto seme sa mesnatim arilusom.

Mnoge vrste kurike se koriste u medicini. Neki delovi ove biljke međutim, mogu da budu otrovni za ljude. Drvo nekih vrsta se tradicionalno koristi za izradu vretena za predenje vune, zbog čega su poznate po nazivu vreteno ili drvo vreteno na engleskom jeziku. Neke vrste, kao na primer Euonymus japonicas, poznata kao japanska kurika, sa zelenim, žuto-zelenim ili belo-zelenim kožastim lišćem, su popularne kao ukrasno žbunje. Kao ukrasne biljke često se gaje Euonymus fortune, zanimljiva puzavica penjačica ili pokrivač tla, žuta ili bela forma, kao i listopadni žbun Euonymus europaeus.

Pročitano 7154 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 15 Juli 2020 10:30

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Kurika - drvoguš