Artnit

Ponedeljak, 02 Mart 2015 11:58

Dekorisanje prozora biljkama Istaknut

Prozori sa biljkama, kako oni ulični tako i dvorišni mogu da postanu osoben ukras. Biljke se mogu staviti i na spoljni deo prozora, ili u žardinjere. Izborom pravih biljaka možete da stvorite minijaturni vrt u manjoj plastičnoj žardinjeri ili saksiji.

Biljke na prozorima imaju loše uslove za rast. One su izložene jakim vetrovima i jakom suncu, čije delovanje pojačava blizina zidova i stakla prozora. Zato su dobar izbor vrste biljaka koje su otpornije. Sađenje godišnjih cvetnica će omogućiti da na prozoru bude različito cveće svake godine. Posebno su popularne petunije, dragoljub, neven, lepi jova i zevalice.

Biljke koje ukrašavaju prozore se sade u žardinjere ili saksije.

Veličina cveća i biljaka treba da bude srazmerna veličini prozora. Sitnije biljke, kao što su origano, majčina dušica, petunije, lepi jova ili neka puzavica, kao što je na primer ukrasni slatki krompir odgovaraju manjem prozoru.

Kombinacija boja, oblika i veličina biljki stvara zanimljivu žardinjeru za prozor. Da bi žardinjera izgledala kompaktno treba saditi lozice i guste biljke napred, biljke srednje veličine u sredini, a pozadi visoke biljke.

Južni i zapadni prozori su pogodni za kaktuse, geranijum, lobeliju, salviju, ukrasnu koprivicu, vanilin žbun, verbenu, kadificu, lepog čoveka.

Za paprat, begonije, hortenzije, fuksiju, dragoljub, puzavice poput bršljana pogodniji su severni i istočni prozori.

Za prozore u prizemlju ili na prvom spratu zgrade ili kuće blizu ulice, odgovara cveće nežnijih boja, koje ima sitnije listove i cvetove. Lepi jova, ukrasna koprivica, brovalija i puzavica vinka stvoriće zanimljiv aranžman, u kome dominiraju bela boja i pastelne nijanse ružičaste i plave boje.

Za prozore na trećem, četvrtom ili petom spratu zgrade, koji su udaljeni od ulice, odgovaraju biljke jarkih boja, krupnijih cvetova i listova i razne vrste puzavica. Crvene krupne ruže uneće boju i miris i u žardinjeri u kojoj dominiraju biljke sa sitnijim cvetovima i listovima.

Pročitano 8348 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 25 Februar 2019 11:46

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Dekorisanje prozora biljkama