Artnit

Sreda, 19 Februar 2014 17:33

Anemona - simbol stidljivosti i rastanka Istaknut

Lepota anemone ili šumarice, kako se često naziva je u jednostavnosti. U umetnosti su anemone uvek bile inspiracija i motiv. Najbolje uspevaju ispod drveća i žbunova u vrtu. Svojim živoposnim nežnim cvetovima anemone oživljavaju i tamnije delove vrta, a posebno su dobar izbor za vrtove u etno stilu.

Anemona ili šumarica je rod zeljastih biljaka koji pripada porodici ljutića. Potiče iz južne Francuske i Italije.

Ime anemone je izvedeno iz grčkih reči anemos, što znači vetar i mone, što znači življenje. Često se naziva i Adonisovim cvetom. Po grčkom mitu ljubavnik Venere Adonis poginuo je u borbi sa pobesnelim veprom, bogom Arisom koji se iz ljubomore i ljutnje pretvorio u vepra. Od njegove krvi koja se izlila, na tom mestu iznikli su cvetovi koje je Venera zalila nektarom, i nazvala anemona. Po drugom grčkom mitu Anemona je bila nimfa u koju se zaljubio Zefir, bog zapadnog vetra. Flora, boginja cveća je bila ljubomorna i pretvorila je Anemonu u cvet. Novozavetne priče govore da je crvena anemona nikla na Golgoti, na mestu gde je kapala krv Isusa Hrista razapetog na krstu. Anemona se smatra simbolom stidljivosti i rastanka. Kratak život cveta pesnici svih vremena upoređivali su sa prolaznošću života. Vilijam Šekspir je pisao: "Ovo cveće je kao zadovoljstvo sveta."

Rod anemone čini 120 vrsta, u rasponu od niskih gomoljastih do visokih zeljastih vrsta. Kao baštenske biljke na tržištu su prisutni raznovrsni kultivari koji se razlikuju prema boji i punoći cvetnih glavica. Anemone se dele u dve velike grupe. Prolećne cvetaju od marta do aprila, dok ne počne da izbija lišće okolnim biljkama, a jesenje anemone počinju da cvetaju krajem leta i početkom jeseni, i cvetaju čak do oktobra.

U srednjem veku anemoni su pripisivali lekovita svojstva. I danas se smatra da je buket belih anemona dobar za dušu, ali i efikasan i lekovit za vid. Kaže se da je dovoljno da se gleda u bele rascvetale anemone desetak minuta i zamor očiju će nestati.

Krajem XIX i početkom XX veka anemona je bila omiljen cvet. Poklanjana je u raznim prilikama i negovana sa velikom pažnjom u vrtovima.

Većina vrsta anemona može da poraste u visinu, od 15 do 30 cm. Listovi su perasti, u obliku rozete, dužine 25 do 30 cm.

Cvetna drška anemone, dužine 15 do 25 cm je obrasla dlačicama. Cvet se sastoji od 6 ili više latica. Prašnici i tučci su spiralno raspoređeni, a plod je orašast. Većina sorti ima proste cvetove, sa jednim redom latica, ali postoje i sorte punih cvetova, koje su malo zahtevnije u pogledu nege. Boje cvetova su u širokom spektru duginih boja - od bele, ružičaste i crvene, do ljubičaste, plave i žute i dvobojni. Kod nekih sorti boja cveta varira u zavisnosti od karakteristika tla. Na zemlji sa visokim udelom krečnjaka cvet naginje ružičastoj boji, a kada je njegova količina manja, cvetovi su svetloplavi.

Pročitano 8527 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 21 Januar 2019 12:25

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Anemona - simbol stidljivosti i rastanka