Artnit

Subota, 05 Oktobar 2019 10:37

Mistično blago kralja Solomona Istaknut

Simeon Solomon - Kralj Solomon Simeon Solomon - Kralj Solomon

Treći kralj Izraela Solomon, sin izraelskog kralja Davida i žene Urije Hetita je u Bibliji prikazan kao mudar, moćan i neizmerno bogat kralj koji je vladao između 965. i 925. godine pre nove ere. On je u istorijskim zapisima predstavljen kao kralj sa izuzetnom količinom bogatstva i bio verovatno najbogatiji čovek koji je ikada hodao zemljom. Jedna od najmoćnijih i najraširenijih legendi koja i danas budi radoznalost, je ona o blagu kralja Solomona i o mitskim rudnicima u gradu Ofiru.

Stari zavet govori o eksploataciji i trgovini zlatom, a u jednom od poglavlja biblijske Prve knjige piše: “Hiram je poslao na tim lađama svoje sluge, mornare koji su poznavali more, sa slugama Solomonovim. Oni otploviše u Ofir, uzeđe odande četiri stotitne i dvadseset talenata zlata i donesoše ih kralju Solomonu.“ Smatra se da je Solomon svake tri godine slao svoje ljude u Ofir i da su oni donosili po 17 892 kilograma zlata. Od zlata je napravljen Solomonov zlatni presto, petsto zlatnih štitova, zlatno posuđe, pehari, nameštaj, kao i svi predmeti za domaćinstvo u Palati libanske šume.

Najvažnije delo kralja Solomona je izgradnja prvog hrama u Jerusalimu u kojem se čuvao legendarni Kovčeg zaveta, s dvema pločama na kojima je bilo napisano Deset Božjih zapovesti (dekalog) koje je Mojsiju predao Bog. Zidovi, plafon, čak i podovi hrama bili su prekriveni zlatom. 589. godine pre nove ere Vavilonci su pod Nabukodonosorom II opsedali Jerusalim, što je dovelo do uništenja grada i Solomonovog hrama u leto 587. godine pre nove ere. Kaže se da je u ovom trenutku Solomonovo blago nestalo i da se više nikada neće videti. Prema Traktatu o brodovima, blago je sakrilo više levita i proroka na raznim lokacijama u Izraelu i u Vavilonu, dok drugi veruju da su dospeli u ruke anđela Samsijela, Mihaela, Gabrijela i verovatno Sarijela. Arheolozi i istoričari nisu sigurni da li je ukradeno, uništeno ili sakriveno, i mnogi nastavljaju da traže ovo izgubljeno blago. Postoji i nekoliko teorija o lokaciji rudnika kralja Solomona, od kojih su neke verodostojnije od drugih. Ali, iako su mnogi arheolozi tvrdili da su pronašli izgubljeni rudnik Ofir, nema čvrstih dokaza.

Pročitano 2401 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Mistično blago kralja Solomona