Artnit

Subota, 21 Juli 2018 10:35

Orfej i Euridika Istaknut

Edvard Pointer - Orfej i Euridika Edvard Pointer - Orfej i Euridika

Orfej i Euridika je jedan od najpoznatijih grčkih mitova. To je priča o tragičnoj ljubavi legendarnog muzičara, pesnika i proroka antičke Grčke Orfeja i muze jedinstvene lepote Euridike, ali i priča o slabostima ljudskog duha. Ispričan je u mnogo verzija, sa nekoliko manjih razlika između njih. Najraniji prikaz daje grčki lirski pesnik Ibik oko 530. godine pre nove ere, a rimski pesnik Ovidije ga pominje u svom delu Metamorfoze početkom I veka. Mit je inspirisao poznate slikare, kao što su Piter Pol Rubens, Ticijan Večeli i Nikola Pusen. Takođe, napisane su mnoge opere, pesme i pozorišne predstave u čast velikih ljubavnika.

Orfej je bio sin boga Apolona i muze Kaliope. Apolon je dao svom sinu liru i učio ga da svira, a Orfej je dostigao takvo savršenstvo da je čak i Apolon bio iznenađen. Prema grčkom pesniku Simonidisu, muzika i pevanje Orfeja mogli su da očaraju ptice, ribe i divlje zveri i ništa se nije moglo odupreti njegovoj muzici i melodiji, ni prijatelji ni neprijatelji. Mogao je čak i da spusti drveće i kamenje da pleše i preusmeri tok reka.

Orfej se zaljubio u nimfu jedinstvene lepote Euridiku. Pošto su se venčali živeli su srećno već dugi niz godina. Pozvan je Himen, bog bračnih ceremonija da blagoslovi brak i predvideo je da njegova savršenost neće trajati godinama. Veoma brzo nakon ovog proročanstva Euridika je lutala šumom sa nimfama, kada ju je pohotni pastir Aristej zaveden njenom lepotom pojurio. Euridika se uplašila i pokušala da pobegne, ali ju je ugrizla zmija i ona je umrla.

Orfej je bio odlučan da traži voljenu Euridiku u podzemnom svetu. Čarolijom svoje muzike nagovorio je Harona, skelara na reci Stig, da ga preveze na drugu stranu preko podzemne reke, i stigao do Hada, boga podzemnog sveta i njegove žene Persefone. Dvoje vladara su bili ganuti očajem lepog mladića i njegovom milozvučnom svirkom i obećali su da vrate Euridiku među žive. Jedini uslov je bio da se Orfej ne osvrne sve dok oboje ne podignu stopalo ispod sunca i iz mračnog kraljevstva. Ali, Orfej je okrenuo glavu kako bi se uverio da Euridika nije zalutala i opazio je samo njenu senku kako nestaje u daljini.

Orfej je pokušao da se vrati u podzemni svet, ali čovek ne može u životu dva puta ući u oblast Hada. Postoje različite verzije mita o kraju Orfeja. Prema jednoj, Orfej je počeo da svira žalosnu pesmu na svojoj liri, pozivajući smrt, da bi mogao zauvek biti sjedinjen sa Euridikom. Prema drugoj verziji mita mahnite pratilje boga Dionisa Menade su ga raskomadale. Njegova glava i lira su bačene u reku Hebrus, a glava nastavila da peva i lira nastavila da svira i nakon što je bio raskomadan. Veruje se i da su ga Muze sahranile pod Olimpom i odatle legenda da slavuji pod Olimpom pevaju najlepše.

Pročitano 13305 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 12 Oktobar 2020 10:55

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Orfej i Euridika