Artnit

Ponedeljak, 12 Juni 2017 10:58

Mirča Elijade - Obredi prelaska Istaknut

Dizajn korica knjige Sveto i profano Dizajn korica knjige Sveto i profano

Kao što je već davno primećeno, obredi prelaska igraju značajnu ulogu u životu religioznog čoveka. Izvesno je da je obred prelaska u pravom smislu reči predstavljen upravo u inicijaciji što se odigrava u doba puberteta i označava prelaz iz jednog životnog doba u drugo (iz detinjstva u dečaštvo i mladost). Ali, postoji takođe i obred prelaska pri rođenju, ženidbi i smrti, i moglo bi se reći da se u svakom od ovih slučajeva radi o inicijaciji, jer se svuda zbiva odlučna promena ontološkog režima i društvenog položaja.

Pri rođenju dete raspolaže samo fizičkom egzstencijom; ono još nije prihvaćeno od strane zajedice, niti priznato od strane porodice. Tek obredi koji se preduzimaju neposredno nakon porođaja podaruju novorođenčetu status "živog" u pravom smislu reči; zahvaljujući tim obredima ono biva uklopljeno u zajednicu živih.

Ženidba je takođe prilika za prelaz iz jedne društveno-religiozne grupe u drugu. Mladoženja napušta grupu neoženjenih i od sada se nalazi u grupi gospodara porodice. Svaka ženidba podrazumeva izvesnu zategnutost i opasnost, i otuda se izvodi uz pomoć obreda prelaska. Grci su ženidbu nazivali Telos, posvećenje, a svadbeni obred podsećao je na misterije.

Što se smrti tiče, obredi su utoliko složeniji što se radi ne samo o "prirodnoj pojavi" (napuštanju tela od strane života ili duše), već o promeni istovremeno ontološkog i društvenog režima: počivši treba da se suoči sa izvesim iskušenjima koja se tiču njegove sopstvene zagrobne sudbine, ali on takođe treba i mora da bude priznat od strane zajednice mrtvih i prihvaćen međ njih.

Iz dela Sveto i profano

Pročitano 2435 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Mirča Elijade - Obredi prelaska