Artnit

Subota, 14 Januar 2017 11:58

O kultu Istaknut

Maks Ernst - Gozba božanstva Maks Ernst - Gozba božanstva

Iako pojam kult ima nekoliko preciznih definicija, ispravnost definicije u velikoj meri zavisi od konteksta u kojem se primenjuje. On je dvosmislen i prožet različitim značenjima u zavisnosti od toga ko ga koristi i za koju svrhu se koristi. Na primer, pojam kult se može koristiti u teološkom i / ili sociološkom smislu.

Pojam kult potiče od latinske reči cultus, što znači briga. Tradicionalno su se pod ovim pojmom podrazumevale obaveze vernika prema nekom božanstvu, koje se obično odnose na prinošenje žrtvi, rituale i slične obrasce ponašanja.

U tradicionalnom značenju pojam kult označava javno poštovanje božanstva, nadprirodnog ili prirodnog fenomena, ljudi, životinja ili društvenog fenomena.

U teološkom smislu pojam kult se koristi kada se govori o glavnim religijskim razlikama. Na primer grupa ili pokret je teološki kult ako se identifikuje kao da pripada nekoj priznatoj religiji i još uvek odbija ili na drugi način krši jedno ili više centralnih, osnovnih učenja te religije.

U sociološkim smislu pojam kult se koristi kada se govori o ponašanju ili drugom sociološkom aspektu grupa ili pokreta koji mogu biti kultni ako deluju na načine koji su nezakoniti ili na drugi način neprihvatljivi u civilizovanom društvu.

Pročitano 1961 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 31 Oktobar 2020 11:59

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo O kultu