Artnit

Nedelja, 16 Oktobar 2016 11:41

Pandorina kutija Istaknut

Džon Vilijam Voterhaus - Pandora Džon Vilijam Voterhaus - Pandora

Pandorina kutija je artefakt u grčkoj mitologiji, koji je uzet iz mita o stvaranju Pandore iz epa Radovi i dani antičkog grčkog pesnika Hesoida. Etimologija ovog izraza zasnovana je na starom grčkom mitu u kome Pandora otvara kutiju koja sadrži sva zla ovoga sveta.

Prema mitu koji prikazuje Hesoid kutija je bila zapravo veliki ćup koji je sadržao sva zla sveta. On je dat Pandori, koja je bila radoznala i otvorila kutiju i sva zla su izletela napolje: kuga, tuga, siromaštvo, zločin, očaj, pohlepa, starost, bolest, ludost, prkos, glad, prevara. Ostala je samo nada u kutiji koju je ona ponovo zatvorila. Svet je postao turoban, a onda je Pandora opet otvorila kutiju i nada je izletela napolje. Čovečanstvo je i u teškim vremenima imalo nadu.

U klasičnoj grčkoj mitologiji, Pandora je bila prva žena na Zemlji, koja je stvorena po naređenju vrhovnog boga Zevsa Hermesu. Da bi je stvorio Hermes je morao da koristi vodu i zemlju. Bogovi su je obdarili mnogim darovima: Atina je obukla, Afrodita dala lepotu, Apolon svoju muzičku sposobnost, a Hermes joj je dao govor. Prema Hesiodu, kada je Prometej ukrao vatru sa neba, Zevs se osvetio tako što je Pandoru upoznao sa Prometejevim bratom Epimetejem koji se zaljubio u nju. Kao svadbeni dar Zevs im je dao kutiju koja je sadržala sva zla ovoga sveta. Iako je bila upozorena da ne otvara kutiju, Pandora je bila radoznala i otvorila je, i sva zla su izletela i rasula se na Zemlji. Ona je požurila da zatvori kutiju, a na dnu je ostala samo nada.

Danas se često koristi izraz "da je neko otvorio Pandorinu kutiju", što znači da je izvršio radnju koja može izgledati kao mala ili nevina, ali može da se ispostavi da ima izuzetno štetne i dalekosežne negativne posledice.

Pročitano 2592 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Pandorina kutija