Artnit

Ponedeljak, 22 Septembar 2014 11:45

Birokratizacija političkih partija Istaknut

Fenomen birokratizacije političkih partija stavlja se u kontekst generalnih tendencija savremenih društava. Savremene političke partije mogu se shvatiti kao mašinerije koje imaju vlastitu logiku funkcionisanja. Birokratizacijom političkih partija posebno se bavio nemački sociolog Robert Mihels, formulišući zakon birokratizacije političkih stranaka kao "gvozdeni zakon oligarhije" u svojoj poznatoj studiji Političke partije.

Robert Mihels smatra da je organizacija izvor personalizacije moći i kulta ličnosti. Tako je i neminovna posledica institucionalizacije odnosa u političkoj partiji moć lidera, a s njom i birokratski odnosi. U svojoj studiji Političke partije Mihels naglašava da logika funkcionisanja svake političke partije vodi njenoj neumitnoj birokratizaciji: "Ko kaže organizacija, istovremeno je rekao oligarhija. U okviru svake organizacije, bilo da je reč o partiji ili zanatskom udruženju, veoma naglašeno se ispoljava sklonost ka aristokratizaciji. Iako predstavlja solidnu osnovu organizacije, mehanizam organizacije dovodi do naglašenih promena u okviru same organizovane mase. On u potpunosti preobražava dotične položaje vođstva i mase. Organizacija rezultira podelom svake partije ili svakog profesionalnog sindikata na vladajuću manjinu i potčinjenu većinu."

Svoju tezu o birokratizaciji političkih partija Robert Mihels zasniva, pre svega na objektivnim činiocima funkcionisanja svake složene organizacije, i u studiji Političke partije kaže: "Svaka čvrsto utemeljena organizacija, bilo da je reč o jednoj demokratskoj državi, političkoj partiji ili radničkom udruženju za otpor predstavlja naglašeno pogodno tlo za diferenciranje organa i funkcija. Što je aparat jedne organizacije složeniji, to jest, što se više povećava broj pripadnika tog aparata, taj aparat je finansijski jači, jačaju njegova sredstva za informisanje, a time masa sve više gubi moć direktnog uticaja na upravljanje organizacijom i biva smenjena povećanom moći komiteta."

Robert Mihels izvor birokratizacije u političkoj partiji nalazi i u psihičkim činiocima. On smatra da članovi rukovodstva, s obzirom na funkciju u okviru partije, međusobno svakodnevno kontaktiraju, tako da se između njih razvijaju odnosi simpatija, koji rezultiraju međusobnom bezrezervnom podrškom u bilo kojoj situaciji.

Pročitano 2261 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Birokratizacija političkih partija