Artnit

Subota, 19 April 2014 16:35

Maks Veber - Tradicionalna vlast Istaknut

Dizajn korica knjige Ekonomija i društvo Dizajn korica knjige Ekonomija i društvo

Nemački sociolog Maks Veber smatra da se osnove poretka i vlasti u tradicionalnoj organizaciji zasnivaju na običaju i na uverenju "u svetost drevnih tradicija i legitimnost statusa onih koji upotrebljavaju autoritet nad njima". Tako su i prava i očekivanja mnogih grupa uspostavljena u granicama prihvatanja onoga što se uvek dogodilo kao vredno poštovanja.

Vođa u tradicionalnom sistemu ima vlast na osnovu snage statusa koji je nasledio, a proširenje njegove vlasti učvršćuje se navikom. Kada je izuzetnost preneta time što je njeno prenošenje nasledno, ona postaje i deo uloge vođe, više nego što je to deo njegove ličnosti.

Stvarna forma organizacije sa tradicionalnim sistemom vlasti može poprimiti jedan od dva uzorka. Postoji oblik naslednosti po ocu (patrimonialni) u kome su činovnici lične sluge čija nagrada zavisi od vođe. U feudalnom sistemu činovnici imaju mnogo više autonomije zahvaljujući svojim sopstvenim izvorima prihoda i tradicionalnom odnosu lojalnosti prema vođi.

Iako su primeri koje Maks Veber navodi istorijski, mogu se primeniti i na moderne organizacije. Direktorski položaji su često ostavljeni u nasledstvo sa oca na sina, jer preduzeća, uspostavljaju svoju sopstvenu dinastiju koja počiva na naslednom prenošenju. Izbor i naimenovanja se mogu zasnivati više na rodbinskim vezama nego na ekspertizi. Načini na koji se to ostvaruje se opravdavaju u mnogim organizacijama time da je uvek nešto učinjeno pre iz razloga samog po sebi, nego na osnovu racionalnih analiza.

Nedostatak tradicionalne vlasti iskazuje se pre svega, u njenoj skromnoj efikasnosti, koja je delom uzrokovana odsustvom autentičnog izbora i izrazite opredeljenosti za očuvanje tradicije i veličanje prošlosti.

Pročitano 3958 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 07 Mart 2020 12:34

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Maks Veber - Tradicionalna vlast