Artnit

Sreda, 09 April 2014 16:01

Marsel Mos - Vreme vršenja magijskog obreda Istaknut

Kad god smo suočeni s pravim ritualima, odmah su tu i liturgijski priručnici, kao i precizno nabrajanje prigodnih okolnosti.

Brižljivo se određuje trenutak kada treba obaviti obred. Neke ceremonije se moraju obaviti noću, ili u izabrane noćne časove, na primer u ponoć; druge u određeno doba dana, pri zalasku ili izlasku sunca; oba sumraka, jutarnji i večernji, imaju posebnu magijsku vrednost.

Ni dani u nedelji nisu bez značaja - na primer, petak, dan sabata, da i ne pominjem druge dane. Čim je ustanovljena sedmica, utvrđuje se dan kad će se obaviti obred. Isto tako, datum obreda se određuje prema danima u mesecu, ali pre svega, i možda najradije, u skladu sa Mesečevim menama. Lunarni datumi su datumi čije je poštovanje najčešće utvrđeno. U staroj Indiji, teorijski, svaki magijski obred je bio vezan za prinošenje žrtve u vreme mladog i punog Meseca. Iz starih i modernijih tekstova čak proizlazi da su dve nedelje u kojima ima mesečine određene za dobronamerne obrede, a dve mračne nedelje za zlonamerne obrede. Takođe se vodi računa o kretanju zvezda, Meseca, Sunca, planeta, o položaju zvezda. Na taj način se i astrologija toliko pripaja magiji da se jedan deo naših grčkih magijskih tekstova nalazi u radovima o astrologiji, a u Indiji je, u velikom astrološkom i astronomskom radu iz ranog srednjeg veka, čitav poslednji deo posvećen magiji. Ponekad se vodi računa i o Mesecu, rednom broju godine u nekom ciklusu. Uopšte uzev, dani solsticija (zimske kratkodnevnice i letnje dugodnevnice), ravnodnevnice (zimske i letnje), a naročito noći koje im prethode, dopunski dan (29. februar), veliki praznici, kod nas praznici nekih svetaca, svaki pomalo neuobičajen period - smatraju se izuzetno povoljnima. Dešava se da se sve datosti udruže, i stvore uslovi, koji su veoma retko ostvarljivi; ako je verovati indijskim čarobnjacima, pojedini obredi su se mogli uspešno vršiti tek svakih četrdeset pet godina.

Iz dela Sociologija i antropologija I

Pročitano 2246 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 27 Juni 2015 12:06

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Marsel Mos - Vreme vršenja magijskog obreda